Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

KIVINET 2013: Kansainvälistymistä rajan molemmin puolin ja sen yli (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen alueellinen KIVINET 2013 -tapahtuma pidettiin 30.10.2013 Lappeenrannassa. Holiday Club Saimaalle kokoontui kolmisenkymmentä kansainvälistymisen eri vaiheissa olevien yritysten edustajaa ja saman verran julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien esittelijöitä.

ELY-keskuksen järjestämisvastuulla olleessa, Rajatonta kasvua Kaakossa -teemalla pidetyssä tapahtumassa kansainvälistymistä käsiteltiin niin valtakunnallisesta, alueellisesta kuin yritysten itsensä näkökulmasta. Tapahtuman ohjelma

Ylitarkastaja Mikko Härkönen TEM:n elinkeino- ja innovaatio-osastolta avasi tapahtuman aluksi Team Finlandia ja sen palveluja. Härkösen mukaan Team Finland -verkosto muodostuu Suomen alueellisista palveluverkostoista ja ulkomailla, yleensä Suomen edustuston yhteydessä toimivista tiimeistä. Palveluja tullaan tarjoamaan ensimmäisen kontaktin periaatteelle eli yrittäjän tarvitsee ottaa vain kerran yhteyttä mihin tahansa verkoston palveluntarjoajaan, minkä jälkeen yrityksen tarpeiden kannalta paras asiantuntija ottaa häneen yhteyttä. Härkönen kehotti yrityksiä myös ottamaan rohkeasti olemaan yhteydessä suoraan ulkomailla toimiviin tiimeihin, koska sieltä löytyy kohdemaahan liittyvä markkinaosaaminen ja verkostot. team.finland.fi

Varatoimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista kertoi Business Team for Russiasta ja sen palveluista. Rekolaisen mukaan Venäjä toisaalta kiinnostaa kohdemaana eniten suomalaisia yrityksiä, mutta samalla siellä kohdataan eniten haasteita ja esteitä kansainvälistymiselle. Siksi Venäjä-markkinoille suuntaavien yritysten kannattaa hyödyntää verkoston osaaminen ja käytännön tason tuki. svkk.fi

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Satu Mäkelä puolestaan kertoi, miten Team Finland tulee näkymään Kaakkois-Suomessa ja miten ELY-keskus on mukana alueen elinkeinoelämän kansainvälistymispyrkimyksissä.

Kaakkois-Suomi on viime aikoina ollut valtakunnan tasolla esillä kansainvälistymisen kentällä:

  • Lappeenrannan Rauhan matkailu- ja virkistysalue on monessa yhteydessä esiin nostettu esimerkki uudesta avauksesta rakennemuutoksen keskellä.
  • Kaakkois-Suomen kaupunkien ehdotukset Venäjän kasvumahdollisuuksien hyödyntämiseksi otetaan huomioon hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanossa, Pohjoinen kasvukäytävä -hankkeessa sekä valmisteltaessa uutta Kaakkois-Suomi–Venäjä ENI CBC -ohjelmaa kaudelle 2014–2020.

Mäkelän mukaan Kaakkois-Suomen visiona on profiloitua julkisissa ja yksityisissä yrityspalveluissa Venäjään liittyvien palvelujen Euroopan tason ykkösosaajaksi.
– Jos Suomi haluaa Venäjän suunnan gatewayksi maailmalta ja maailmalle, niin Suomen sisällä gateway tulee sijaitsemaan Kaakkois-Suomessa. Tämän osaamisklusterin kehittymiselle luodaan yhdessä vankka alusta.

Tauon jälkeen tapahtuman ohjelma jatkui Jaana Rekolaisen vetämällä paneelilla, jossa yrittäjä Tapio Tolonen Eurokronstadtista / OAO Destistä, toimitusjohtaja Lasse Happonen Finninnosta, myyntipäällikkö Rauni Aineslahti Imatran Kylpylästä ja toimitusjohtaja Mika Lahikainen Skanfasista jakoivat omia kokemuksiaan ja näkemyksiään kansainvälistymisestä rajan tällä puolen ja sen yli.

Lisätietoja KIVINETistä ja tapahtuman esitykset osoitteesta kivinet.fi.


Tapahtuman puheenjohtajana toiminut Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen ja Jaana Rekolainen kokosivat päivän puheenvuoroista ja paneelikeskustelusta käytännön vinkit kansainvälistymiseen.


Alueellista tietoa