Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Kesän leväseuranta käynnistyi Pirkanmaalla (Pirkanmaan ELY-keskus)

Valtakunnallinen sinileväseuranta alkoi tällä viikolla. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen leväseurannassa on tänä kesänä mukana 39 havaintopaikkaa, joilla levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Viralliset havainnoitsijat arvioivat silmämääräisesti sinilevien runsauden viikoittain omilla havaintopaikoillaan ja ajantasainen levätilanne päivittyy Järviwiki-verkkopalveluun.

Havaintokohteiksi valitut järvet edustavat rehevyydeltään, vedenlaadultaan ja kooltaan eri tyyppisiä vesistöjä, jotta alueellisesta levätilanteesta ja koko maan levätilanteesta saataisiin mahdollisimman kattava kuva. Seuranta toteutetaan yhteistyössä kunnallisten ympäristöviranomaisten, ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Sinilevää Kangasalan Kirkkolahdella ja Vesilahden Pyhäjärvellä

Ensimmäisellä seurantaviikolla Pirkanmaan alueella havaittiin vähän sinilevää Kangasalan Kirkkojärvellä ja Pyhäjärvellä Vesilahdella, kirkonkylän uimarannalla. Muilla seurantapaikoilla ei havaittu sinilevää. Tyypillisesti sinilevät runsastuvat juhannuksen tienoilla, kun vedet lämpiävät. Lämpimällä ja tyynellä säällä sinilevät voivat nousta veden pintaan levälautoiksi. Sinilevien esiintyminen voi olla paikallista ja levätilanne havaintopaikalla voi muuttua nopeastikin tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Seuranta kertoo havaintopaikan sen hetkisestä levätilanteesta eikä välttämättä kuvaa koko järven levätilannetta.

Levähavainnot Järviwikiin

Asiantuntijat päivittävät levätilanteen  viikoittain viimeistään torstaiaamuun mennessä Järviwiki-verkkopalveluun, jonne myös kansalaisilla on mahdollisuus päivittää omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta. Järviwikissä toimii myös Levävahti-niminen älypuhelinsovellus, jonka avulla voi lisätä omia sinilevähavaintoja ja kuvia Järviwikiin, sekä seurata levätilannetta. Kansalaisten havainnot näkyvät Järviwikissä kartalla ja ne täydentävät viranomaisten tekemiä levähavaintoja. Levähavainnoista voi ilmoittaa myös Pirkanmaan ELY-keskukseen tai kunnan ympäristö- ja terveysvalvontaan. Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta torstaisin kesäkuun alusta syyskuuhun asti.

Runsaasta tai muuten poikkeavasta sinileväesiintymästä voidaan ottaa näyte lajinmääristystä varten, asiaan liittyvistä käytännöistä tulee kuitenkin sopia etukäteen Pirkanmaan ELY-keskuksen leväyhdyshenkilön kanssa.
 

 

Lisätietoa:

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Leväyhdyshenkilö Tuija Nurminen, puh. 050 351 3372, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Levähavaintopaikat Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Levätilanne Pirkanmaalla (jarviwiki.fi)

Leväkatsaukset

Leväarkisto (jarviwiki.fi)


Alueellista tietoa