Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Kelirikko kiusana jo paikoin Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Kelirikon merkit ovat jo nähtävissä Pirkanmaan teillä, vaikka kevään routatilanteen ennustetaan tänä vuonna muodostuvan tavanomaiseksi.
 
Sorateiden kelirikosta odotetaan tällä kertaa tavanomaista, eikä luvassa ole viime kevään kaltaista pahaa kelirikkoa. Kelirikon varhaiset merkit näkyvät silti jo Pirkanmaalla, sillä viime viikkoina teille on alkanut ilmestyä routaheittoja. Vaikka varsinainen kelirikko alkaakin vasta säiden kunnolla lämmettyä, autoilijoiden on syytä ottaa jo nyt huomioon maanteitä kiusaava jokakeväinen ilmiö.

Vaikeaa kelirikkoa ennustetaan tällä hetkellä vain Kaakkois-Suomeen ja Lappiin, mutta sateinen kevät voi kuitenkin pahentaa tilannetta merkittävästi. Viime syksyn ja talven perusteella kelirikon ennustetaan Pirkanmaalla olevan tänä keväänä normaali, mutta roudan sulamistahti vaikuttaa sen esiintymiseen suuresti. Kuiva ja aurinkoinen sää ja yöpakkaset, jolloin tiet kuivuvat sulamisen tahtiin, hillitsevät tehokkaasti uhkaavan kelirikon aiheuttamia vaikutuksia. Silloin teiden pinnalla oleva jää ja runkoon jäätynyt vesi pääsevät haihtumaan lähes samaan sulamisen tahtiin, eikä tien kantavuuden heikkenemistä juurikaan tapahdu. Suurinta haittaa kelirikosta Pirkanmaalla aiheutuu yleensä maakunnan pohjoisosassa.

Viimeistään nyt on aika toimittaa raskaat kuljetukset perille ennen kuin teiden kantavuus heikkenee niin paljon, ettei soratie esimerkiksi kestä mökin rakennustarvikkeiden kuljettamista.  

Lauha talvi vaurioittaa myös päällysteitä
 
Päällystetyt tiet ovat tänäkin vuonna kärsineet tavanomaista enemmän alku- ja lopputalven lauhoista ja sateisista keleistä. Niissä on talven jäljiltä paljon halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita. Pahimmin vaurioituneille tieosuuksille kesänopeuksia ei pystytä palauttamaan ennen kuin päällyste on kunnostettu.

Kohdalle osuneesta vaurioista on hyvä ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100, jotta urakoitsija saa tiedon vaurioista mahdollisimman nopeasti ja se saadaan korjattua nopeasti.

Lisätietoja:

  • Yksikön päällikkö Heikki Ikonen, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 236
  • Tienpidon asiantuntija Tomi Alho, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 218

Alueellista tietoa