Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Joukkoliikenteen työmatkapilotilla kannustetaan hakeutumaan Turun seudulta töihin Uudenkaupungin autotehtaalle (Varsinais-Suomi)

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valmet Automotive ja Turun kaupunki järjestävät yhteistyössä uusia joukkoliikennevuoroja Turusta Uuteenkaupunkiin kehittääkseen joukkoliikennettä ja tukeakseen työvoiman sujuvaa liikkumista. Tarkoituksena on tarjota vaihtoehto oman auton käytölle työmatkoilla. Kesällä käynnistyvä liikenne on kaikille avointa, mutta vuorot on ajoitettu autotehtaan työaikoihin sopiviksi ja reitti kulkee Uudenkaupungin linja-autoasemalle tehtaan portin kautta. Pilottihankkeella pyritään osaltaan vastaamaan Varsinais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen tarpeisiin. Joukkoliikennekokeilu kestää maksimissaan kaksi vuotta. Tavoitteena on, että kokeilun jälkeen työmatkaliikenteen joukkoliikenneyhteys järjestyy markkinaehtoisesti. 

Työmatkapilotin tavoitteena on selvittää reitin matkustajapotentiaalia ja kokeilla, voidaanko työvoiman liikkuvuutta edistää kolmivuorotyöhön räätälöidyillä aikatauluilla ja samalla saada laajemmat joukkoliikenneyhteydet myös muille matkustajille. Kehittämishankkeen aikana selvitetään myös, mistä palveluelementeistä houkutteleva työmatka muodostuu (esim. nopeus, hinta, liityntäliikenne, liityntäpaikat).

Valmet Automotive rekrytoi kevään 2017 aikana Uudenkaupungin autotehtaalle yli 1 000 uutta työntekijää. Sekä autotehtaan että alueen viranomaisten intressinä on tukea työvoiman liikkuvuutta ja löytää työntekijät avoimiin työpaikkoihin. Arvion mukaan merkittävä osa uusista työntekijöistä tulee pendelöimään Turun seudulta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa Turku-Uusikaupunki -joukkoliikenneyhteyden järjestämisestä. Liikenteen rahoituksesta vastaavat Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Valmet Automotive.  

Mobiilisovellus tuo uusia mahdollisuuksia

Hankkeessa testataan myös mobiilipalvelujen käytettävyyttä kohdennetulle asiakasryhmälle.  Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne Föli tarjoaa kokeilun käyttöön lippujärjestelmänsä mobiilialustan, jonka avulla autotehtaan työntekijöille kohdennettuja matkalippuja voi ostaa. Järjestelmän käyttö mahdollistaa myös matkojen yhdistelyn Fölin järjestämän paikallisliikenteen kanssa. On mahdollista, että kokeilun aikana testataan mobiilisovelluksen toimivuutta myös kimppakyytien järjestelyssä.  Valmet Automotive tarjoaa työntekijöidensä käytössä olevan mobiilisovelluksen sopimuskumppaninsa kautta.

Joukkoliikenteestä houkutteleva vaihtoehto työmatkojen kulkemiseen

Autotehtaan työntekijöille halutaan tarjota vaihtoehtoja työmatkan kulkemiseen. Toimivalla joukkoliikenneyhteydellä madalletaan kynnystä hakeutua tehtaalle töihin ja tarjotaan vaihtoehto oman auton käytölle.

Valmet Automotive tukee työntekijöidensä joukkoliikennematkoja normaalia edullisemmilla lipunhinnoilla. Autotehtaan työntekijöille suunnatun edullisemman lipun ostamiseen tarvitaan työnantajan mahdollistama mobiilisovellus, jonka kautta liput myydään ja maksetaan. Muut käyttäjät maksavat matkoista normaalin hinnan.

Matkustajia houkutellaan joukkoliikenteen käyttäjiksi nopealla yhteydellä suoraan työpaikan portille sekä kaikkien työvuorojen kulkemiseen sopivilla aikatauluilla. Työmatkaliikenteen reitti kulkee Turun linja-autoasemalta Uudenkaupungin linja-autoasemalle autotehtaan portin kautta. Välipysäkkien määrä on rajoitettu, jotta matka-aika pysyy nopeana.

Reitti ja välipysäkit:

Turun linja-autoasema – Turku Länsikeskus – Raision keskusta – Kustavintien eritasoliittymä – Humikkalan eritasoliittymä – Maskun keskustan eritasoliittymä – Nousiaisten eritasoliittymä- Mynämäen keskustan kohta valtatiellä 8 – Uusikaupunki autotehdas – Uudenkaupungin linja-autoasema

Aikataulut:

Tarkat aikataulut selviävät vasta myöhemmin ja niistä tiedotetaan erikseen. Aikataulut julkaistaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Fölin verkkosivuilla sekä matka.fi:ssä. Valmet Automotive informoi henkilöstöään sisäisten kanaviensa kautta.

Hinnat:

Yksittäinen kertalippu Tku-Uki maksaa autotehtaan työntekijöille 4 €, riippumatta siitä mistä kyytiin noustaan. Muille matkustajille kertalippu on normaalin kilometritaksan mukainen. ELY-keskus asettaa kilometriportaittain kattohinnat, joita ei voi ylittää.

Kuukausilippu Tku-Uki -välille maksaa autotehtaan työntekijöille 130 €/kk. Lippu on samanhintainen, riippumatta siitä mistä kyytiin noustaan tai kuinka monta matkaa sillä tehdään. Tku-Uki kuukausikortti ei sisällä vaihto-oikeutta Fölin paikallisliikenteeseen.

Liityntämatkat Turun seudun paikallisessa joukkoliikenteessä voi hankkia normaalin hinnoittelun mukaan. Fölin liityntämatkoja voi yhdistää niin kimppakuljetukseen kuin Tku-Uki -väliseen joukkoliikenteeseen. 

Kysymyksiä ja vastauksia Turku-Uusikaupunki joukkoliikenteen työmatkapilotista löytyy joukkoliikennesivulta (aluevalintana Varsinais-Suomi).

Lisätietoja:

- Varsinais-Suomen ELY-keskus, joukkoliikenteen projektipäälliköt Markus Kivelä, p. 050 396 3107

- Valmet Automotive, henkilöstöjohtaja Tomi Salo, p. 050 317 1834

- Turun kaupunki, kehittämispäällikkö Jari Paasikivi, p. 040 866 3468


Alueellista tietoa