Navigointivalikko
Uutiset 2016

Uutiset 2016

Uutiset 2016

Järvillä sinilevä runsastunut

Järvillä on jo tehty havaintoja runsaista sinilevien pintakukinnoista. Lämpimän sään seurauksena sinilevien runsastuminen on aikaistunut ja havainnot ylittävät pitkänajan vertailuarvon. Runsaita sinilevien pintakukintoja on havaittu viidellä havaintopaikalla: Lappeenrannan Haapajärvellä, Loppijärvellä, Lempäälän Pyhäjärvellä, Sipoon Savijärvellä ja Vesijärven pohjoisosassa Asikkalassa. Hieman sinilevää on havaittu 26 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta Järvi-meriwikin kautta tulleissa lisähavainnoissa kahdessatoista oli havaittu hieman sinilevää.

Suomen avomerialueilla ei toistaiseksi ole havaittu huomattavia sinilevien pintaesiintymiä, mutta rannikkoalueilta on jo jonkin verran paikallisia sinilevähavaintoja.

Sinileväistä vettä ei tule käyttää talous- eikä saunavetenä. Sinilevien mahdollisesti sisältämät myrkyt eivät häviä vedestä keittämällä ja vedenpuhdistussuodattamienkin teho vaihtelee. Lapsia, lemmikki- ja kotieläimiä ei pidä päästää sinileväpitoiseen veteen. Sinilevä voi aiheuttaa ihoärsytystä ja nieltynä myrkytysoireita.

Lue lisää:

Alueellisia tiedotteita:


Alueellista tietoa