Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Järvillä keskimääräistä rauhallisempi leväkesä

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) valtakunnallinen leväyhteenveto kertoo, että alkukesän levätilanne oli rauhallinen ja sinilevät runsastuivat vasta heinäkuussa. Merialueilla sinileviä esiintyi runsaasti etenkin Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja läntisellä Suomenlahdella, mutta tuulet ja viileä merivesi estivät huomiota herättävien pintaesiintymien muodostumisen. Järvillä sinileviä havaittiin keskimääräistä vähemmän lukuun ottamatta heinäkuun alkua ja elokuun loppua.

Sinilevien pintakukinnat noudattivat pääpiirteissään kesän alussa tehtyä leväkukintariskin arviota, joka perustui talven ja kevään aikana mitattuihin ravinnepitoisuuksiin, mallinnukseen sekä asiantuntija-arvioon.

Sinilevien ohella vettä värjäsivät heinä-elokuun vaihteessa myös suopursuruostesienen itiöt Saaristomeren ja Suomenlahden rannikoilla sekä Lounais- ja Etelä-Suomen järvillä ja elokuun alkupuolella Heterocapsa triquetra  -panssarisiimalevä läntisen Suomenlahden rannikolla. Molempien massaesiintymät värjäävät vettä huomiota herättävän punertavaksi, mutta ne eivät ole myrkyllisiä.

Suomen ympäristökeskus on julkaissut kesä-elokuussa viikoittain valtakunnallisen katsauksen sinilevätilanteesta Suomen merialueilla ja järvissä. ELY-keskukset ovat kertoneet levätilanteesta alueillaan. Sinilevien havainnointia jatketaan syyskuun loppuun asti, mutta viikoittainen tiedotus päättyy. Ravinne- ja sääolosuhteiden suosiessa sinileväkukinnat ovat mahdollisia vielä syksylläkin. Kansalaiset voivat osallistua sinilevähavainnointiin Järvi-meriwikin avulla.

Lue lisää:

Alueellisia leväkatsauksia:


Alueellista tietoa