Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Porilaisten terapeuttien kehittämä seurapeli kerää suosiota mustalla huumorillaan ja ronskeilla kysymyksillään

Yrittäjä Samuel Hilli toteutti haaveensa oman pelin kehittämisestä ja sai firman muut terapeutit mukaan projektiin. Tuloksena syntyi sysimustalla porilaishuumorilla maustettu Impro-seurapeli, jonka suosio jatkaa kasvuaan.

Vuosia sitten Samuel Hilli etsi itselleen joululahjaksi Tohtori Terapia -lautapeliä. Peliä ei kuitenkaan saanut enää mistään, joten psykoterapian opintojensa loppuvaiheessa ollut Hilli päätti kehittää itse oman pelin.

– Siskoni suunnitteli siihen graafisen ulkoasun. Testasimme itse askarreltua peliä perheen kesken jouluna. Peli ehti olla muutaman vuoden pöytälaatikossa, kunnes parantelin sitä firmamme pikkujouluja varten, Samuel Hilli kertoo.

Työkaverit innostuivat siinä määrin pelistä, että porilaisen terapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoavan Tulenkantajat Oy:n osakkaat lähtivät mukaan pelin kehittämiseen.

Yritys sai ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelujen kautta ulkopuolisen asiantuntijan apua tuotteen kaupallistamisessa, ulkoasun suunnittelussa, markkinointikanavien ja verkkokaupparatkaisujen valinnassa.

– Oli hyvä reflektoida konsultin kanssa omia ideoita ja kuulla, miten ulkopuolinen näki meidän projektimme, Hilli sanoo.

Impro-lautapelin lauta ja käsi, jossa noppa.

Yrittäjältä sataa kiitosta myös Prizztechille, josta yritys on saanut neuvontaa ja verkostoitumisapua.

Myynti lähti nopeasti kasvuun – Tuhmat kortit etenkin naisten suosiossa

Pelin ensimmäisen painos myytiin hetkessä loppuun ja juuri saapuneen toisen painoksen tilaukset työllistävät yrittäjien lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulun työharjoittelijaa.

​​​​Impro-peruspeli sopii kaikille yli 16-vuotiaille. Eri ikäisiä pelitestaajia on ollut matkan varrella satoja, ja peliä on hiottu kymmenien prototyyppien avulla. Palaute niin testaajilta kuin asiakkailtakin on ollut positiivista. Peli on paitsi hauska, myös herättelevä.

– Monet ovat jopa harmitelleet, että peli loppuu liian nopeasti. Improssa tärkeintä ei ole voittaminen vaan se, että saa nauraa. Peli voi myös opettaa uutta itsestä tai muista pelaajista, Hilli kertoo.

Peruspelin lisäksi ImproGames on jo ehtinyt kehittää myyntiin asti kaksi aikuisille tarkoitettua ”Tuhmat kortit” -lisäosaa. K-18-korteilla saa lisämaustetta peruspeliin, mutta ne toimivat myös itsenäisesti.

– Tuhmat kortit sopivat esimerkiksi polttareihin tai illanistujaisiin. Tuhmat kortit tuntuvat olevan erityisen suosittuja tyttöjen illoissa, Hilli paljastaa.

Improlla on tällä hetkellä parisenkymmentä jälleenmyyjää Suomessa. Valtaosa pelin myynnistä tapahtuu kuitenkin ImproGamesin oman verkkokaupan kautta.

Tavoitteena kansainvälistyminen

ImproGames sai ELY-keskukselta yrityksen kehittämisavustusta kansainvälistymisvalmiuksien kehittämiseen. Kasvun kiihdytysohjelmasta rahoitetulla hankkeella yritys pystyi palkkaamaan vuodeksi päätoimisen kansainvälistymiskoordinaattorin, joka luo verkostoja uudessa kohdemaassa ja esimerkiksi selvittää, mitä kaikkea markkinoille pääsy vaatii.

– Valitsimme ensimmäiseksi kohdemaaksi Iso-Britannian, koska paikallisten huumorintaju tuntuu olevan samansuuntainen kuin suomalaisilla ja pystymme itse tarkistamaan pelin englanninkielisen käännöksen, Hilli kertoo.

Impro-lautapeli

Hankerahoituksella yritys pystyy myös teettämään pelistä prototyyppejä ja kattamaan ulkomaan messumatkojen kuluja.

– Haaveena on saada peli julkaistua useissa maissa. Haasteena on, miten korttien värikkäät tekstit saa käännettyä toiselle kielelle niin, että merkitykset ja sävy eivät muutu. Kulttuurien huumorierot täytyy myös ottaa huomioon.

– Tämä on ollut kaikkiaan kaoottinen, mutta valtavan opettava prosessi, Hilli toteaa.

 

ELY-keskuksen pk-yritysten rahoitusneuvonta auttaa kaikissa yritysrahoituksiin ja yritysten kehittämispalveluihin liittyvissä kysymyksissä p. 0295 024 800 arkisin klo 9- 15.