Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

ICT-alan osaajapulaa taltutetaan koulutuksella (Keski-Suomi)

Keski-Suomessa on aloittamassa ELY-keskuksen rahoittama ja TE-toimiston operoima ICT-alan osaajaksi -kapasiteetti, jonka puitteissa räätälöidään yritysten tarpeita vastaavia koulutuksia. Koulutukset soveltuvat henkilöille, joilla on joko harrastuksen tai työn kautta saatua ICT-alan osaamista tai jotka haluavat alalla jo toimivina päivittää osaamistaan. Koulutukset toteuttaa JAMK. ELY-keskus on ollut kokoamassa alan toimijoita yhteen.

Ensimmäisenä koulutuksena kapasiteetissä toteutetaan huhtikuun alussa käynnistyvä DevSecOps -sovellukehittäjäkoulutus. Lisätietoa tästä ja jatkossa myös muista kapasiteetin koulutuksista löytyy TE-palvelujen sivuilta.

– ICT-yrittäjiltä kerättyjen palautteiden pohjalta alalle työllistyviltä henkilöiltä edellytetään ICT-alan sisältöosaamisen lisäksi ainakin motivaatiota, muutoskykyä ja -halua sekä asia- ja laatukeskeisyyttä, koulutusasiantuntija Marianna Raivio mainitsee.

Keskeistä osaajapulan ratkaisemiseksi onkin juuri kuunnella herkällä korvalla todellisia asiantuntijoita eli ICT:n parissa jo työskenteleviä. Toimenpiteet on suunniteltava sen mukaan. Nyt näin on toimittu. Matkan varrella on järjestetty myös alasta kiinnostuneille erilaisia tutustumistapahtumia.    

Keski-Suomessa ELY-keskus on toiminut kokoavana voimana

Maakunnassa on tehty eri tahoilla jo pitkään työtä ICT-osaajapulan ratkaisemiseksi. Myös yhteistyötä on harjoitettu muun muassa ICT-alan osaamiskartoituksen merkeissä. Kesällä 2018 Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen TE-toimisto järjestivät tilaisuuden "Hyppää ICT-alalle", johon kutsuttiin paikalle alan yrityksiä ja alasta kiinnostuneita työnhakijoita.

– Tuon tilaisuuden jälkeen kutsuimme Jyväskylän yliopiston, JAMK:n, ICT-alan yritysten ja TE-toimiston edustajat pohtimaan jatkotoimenpiteitä. Seuraava askel oli alueen ICT-alan yrityksille lähetetty kysely, jossa selvitettiin millaisia osaajia ja osaamista yrityksissä tarvitaan, kun on kyse alalle vasta suuntaavista tai alaa jo opiskelleista työnhakijoista, Raivio jatkaa.

Vastausten perusteella saatiin nostettua esiin keskeisiä alalla vaadittavia tai tarvittavia sisältöjä ja esimerkiksi työssäoppimisjaksojen järjestämiseen liittyviä huomioita. Näiden perusteella laadittiin ICT-alan osaajaksi -kapasiteetin opetussuunnitelman raamit.

– Ideana on, että koulutuksia räätälöidään yritysten tarpeisiin niin, että koulutusten sisällöt, pituudet ja osallistujamäärät voivat vaihdella tarpeen mukaan. Kouluttaja neuvottelee ja suunnittelee sisällöt yritysten tarpeet huomioiden. Kapasiteettiin sisältyy myös ohjausryhmätoimintaa, johon mukaan kutsutaan ICT-alan yritysten ja työelämän edustajia, Raivio päättää.

Koulutukset voivat sisältää muun muassa ohjelmointi- ja ohjelmistokehitystaitoja, tietokantaosaamista, pilvipalveluja, asiakkuudenhallintaa, tietoturvaa, web-julkaisuja ja esineiden internetiä. Myös ICT-alaa tukevia sisältöjä voidaan ottaa mukaan, esimerkiksi liiketoimintaosaamista. 

Lisätietoja:

Koulutusasiantuntija
Marianna Raivio
p. 0295 024 591

Keski-Suomen ELY-keskus


Alueellista tietoa