Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Huhtikuu oli tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa 2-3 astetta tavanomaista korkeampi.
Maakunnassamme satoi huhtikuussa kolmanneksen tavanomaista vähemmän. Sademäärä oli 22 mm, kun keskimäärin huhtikuussa sataa 35 mm.
Lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa ainoastaan varjoisissa ja suojaisissa paikoissa. Lumen vesiarvo (mm) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella välillä 7–11 mm. Keskimäärin huhtikuun lopun lumen vesiarvo näissä pisteissä on 38 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun lopussa yleisesti tavanomaista ylempänä. Viinijärven vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 9 cm, Ruunaan 24 cm ja Kajoonjärven 38 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus nousi 16 cm huhtikuun aikana ollen huhtikuun viimeisenä päivänä kuitenkin 17 cm tavanomaista alempana. Pielisen vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 34 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.

Sateinen sää lisää valuntaa ja nostaa järvien vedenkorkeusennusteita Vuoksen vesistöalueella. Pienten jokien kevättulvahuiput ovat jo ohi, mutta luonnontilaisten järvien sekä Koitajoen ja Lieksanjoen veden-korkeudet jatkavat vielä nousua. Sateet vaikuttavat myös suurten järvien vedenkorkeuksiin. Pielisen ennustetaankin nyt nousevan selvästi keskimääräistä korkeammalle. Pielisen vedenkorkeus on noussut lumien sulamisen myötä jo noin 60 cm huhtikuun alusta lähtien. Ennusteen mukaan nousua kertyy vielä 50-90 cm toukokuun loppuun mennessä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Vedenkorkeus on hitaassa nousussa, jonka ennustetaan jatkuvan kesäkuun lopulle. Kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 20-50 cm ja olevan tuolloin ajankohtaan nähden hieman tavallista korkeammalla.

Pielisjoen keskivirtaama oli huhtikuussa viidenneksen tavanomaista pienempi. Lieksanjoen huhtikuun keskivirtaama oli hieman normaalia suurempi. Koitajoessa vettä virtasi huhtikuussa puolitoistakertainen määrä. Pienempien jokien huhtikuun keskivirtaamat vaihtelivat puolitoistakertaisesta lähes kaksinkertaiseen. Esimerkiksi Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli huhtikuussa puolitoistakertaa normaalia suurempi. Saramojoella Roukkajankoskella vettä virtasi huhtikuussa keskimääräiseen nähden lähes kaksinkertainen määrä.

Huhtikuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Jakokoskella sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 19–44 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus vastaa ajankohdan keskiarvoa. Routaa ei havaintopisteissä enää ollut, kun sitä normaalisti on keskimäärin 7 cm.

Huhtikuun viimeisenä päivänä jäähavaitsijat eivät päässeet enää jäänpaksuuden mittauspisteille Py-häselällä ja Pielisellä. Pyhäselkä vapautuu jääkannestaan keskimäärin toukokuun 4. päivä ja Pielinen vastaavasti toukokuun 14. päivä.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi
Tulvatilanne: vesitalousasiantuntija Teppo Linjama, puh. 0295 026 199, teppo.linjama(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa