Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Hiilestä kiinni – rahoitusta ilmastokestäviin maankäyttöratkaisuihin (Pirkanmaa)

Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma tukee ilmastokestävien maankäyttöratkaisujen tuottamista – mittava rahoitushaku on nyt avoinna.

Nappaa hiilestä kiinni -tunnus. Maankäyttösektorin ilmastoratkaisut.​​​​​​​

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on avannut noin yhdeksän miljoonan euron tutkimus- ja innovaatiorahoitushaun, jonka tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten maa- ja metsätalouden ilmastokestävyyttä voidaan vahvistaa. Kolmivuotinen Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma on keskeinen osa hallitusohjelman mukaista maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuutta.

Ohjelmaan liittyvä rahoitushaku on avoinna 21.12.2020 asti, ja sen perusteella käynnistetään ensi keväänä useita tutkimushankekokonaisuuksia. Tarkoituksena on lisäksi avata jo vuonna 2021 myös ohjelmaan liittyvä täydennyshaku.

Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman tavoitteena on tuottaa toimintaympäristön muutoksia ennakoivaa tietoa sekä ratkaisuehdotuksia, joilla maa- ja metsätaloutta ja muuta maankäyttöä saadaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä suunnattua ilmastokestävämmäksi. Tavoitteena on myös vahvistaa uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kokonaiskestävyyttä. Ohjelma valmisteltiin yhteistyössä tutkijayhteisön ja sidosryhmien kanssa.

Maankäyttösektorilla viitataan ilmastotyössä maankäytön, maankäytön muutosten ja metsien aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen sekä hiilinielujen ja -varastojen vahvistamiseen. Merkittäviä kokonaisuuksia maankäyttösektorin ilmastotyössä ovat metsien hiilinielut, maaperän kunnon ja kasvukyvyn ylläpito, turvemaiden hajoamisen vähentäminen sekä sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon esimerkiksi luonnon- ja vesiensuojelun keinoin.

Me Pirkanmaan ELY-keskuksessa autamme mielellämme, jos sinulla on ideoita mahdollisista tutkimusaiheista Pirkanmaalla – ota yhteyttä:

  • Johtava asiantuntija Soili Ingelin (etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
  • Projektikoordinaattori Valeria Kerkkä (etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Lue lisää: