Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Hiekoitushiekan poisto on meneillään (Uusimaa ja Häme)

Uudenmaan ELY-Keskus vähentää pölyämishaittoja puhdistamalla hiekoitushiekat ja päällysteiden kivipölyn sadekelillä tai kastelemalla puhdistettavat pinnat.  Kuivilta pinnoilta hiekkoja ei harjata, jotta ympäristölle ei aiheutuisi pölyhaittoja.
Kevätharjaus ei ole pelkästään hiekoitushiekan poistamista ajoradalta vaan yhä tärkeämpää on päällysteiltä talven aikana nastarenkaiden irrottaman kivipölyn puhdistaminen.

Hiekoitushiekka pyritään puhdistamaan taajamien ajoradoilta ja jalankulkuväyliltä maaliskuun loppuun, valta- ja kantateiltä huhtikuun puoleenväliin mennessä ja muilta maantieltä huhtikuun loppuun mennessä.

Harjaukset on aloitettu ja niitä jatketaan täysimääräisesti aina kelien ollessa suotuisat. Pääkaupunkiseudun vilkkaimmilla maanteillä pölyämistä estetään tarvittaessa laimealla suolaliuoksella. Puhdistustoimet hoidetaan mahdollisuuksien mukaan sateen aikana, jolloin vältytään keinokastelulta.

 

Ajoratojen hyvä kevätpuhdistus

Etelä-Suomen vilkkaat ja taajamien tiet harjataan keväisin tarvittaessa kahdesti. Ensimmäisellä harjauskerralla puhdistetaan hiekoitushiekka mahdollisimman aikaisin pölyhaittojen ja pyöräily- ja rullailuvahinkojen välttämiseksi. Toisella kerralla harjataan runsaasti kostuttaen tai painepesuria käyttäen loput pölyt ja hiekoitushiekka.

Uudenmaan ELY-keskus pyrkii toteuttamaan maanteiden harjaukset samanaikaisesti kuntien katuverkon harjausten kanssa palvelutason yhtenäistämiseksi. Tällöin vältetään myös mm. liikenteen kuljettaman hiekan uudelleen harjaus.

Uudenmaan ELY-keskuksen alueurakoissa käytetään yhteensä noin 70.000 tuhatta tonnia hiekkaa. Toiminta-alue käsittää Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueet.

 

Lisätietoja:

  • Kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala, puh. 0400 503 368
  • Kunnossapitovastaava Tuomo Ratia, puh 050 396 3271

 

 


Alueellista tietoa