Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Heinäkuun ensimmäisen viikon levähavainnot vähäisiä (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Heinäkuun alussa sinilevien määrä Kaakkois-Suomen vakiohavaintopaikoilla on pysynyt rauhallisena sateisten ja tuulisen sään seurauksena ja havaintoja on tehty kokonaisuudessaan vähemmän kuin viime viikolla. Sisävesien vakiohavaintopaikoilla sinilevää ei ole havaittu, eikä yleisöhavaintoja myöskään ole tullut.

Merien vakiohavainnointipaikoilla sinilevää esiintyy ajankohtaan nähden keskiarvoa vähemmän. Havaintoja on tehty Vironlahden Rautalanselän, Tammion ja Haapasaaren havaintopaikoilta. Kaikissa pisteissä sinilevä on esiintynyt veteen sekoittuneena tai rantaan kertyneinä paikallisina esiintyminä. Lajimäärityksiä havainnoista ei vielä ole toistaiseksi tehty.

Kaakkois-Suomen alueen järvien pintalämpötila on noin 19-20 ˚C, Suomenlahdella 16-18˚C välillä. Ilmatieteenlaitos on ennustanut lämpötilan kuitenkin kohoavan viikonloppuna, mikä voi paikoitellen nostaa pintavesien lämpötilaa. Pintalämpötilan arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen ja kauppalaivoilla tehtyihin Alg@line-automaattimittauksiin.

Sisävesien leväesiintymät ovat usein paikallisia

Viime viikon tuulinen sää hajotti aikaisemmin muodostuneita levälauttoja takaisin vesimassaan. Sisävesillä levää voi kuitenkin esiintyä paikoittaisesti veteen sekoittuneena, veden pintaan muodostuneina tai paikallisina rantaan keräytyneinä esiintyminä. Sinileväsolujen vanhentuessa ne eivät enää kykene pysyttelemään kasvun kannalta optimisyvyydellä vaan alkavat kohota pintaan tyynellä säällä, jopa karuilla ja hyväkuntoisilla järvillä. Toisaalta tuuli voi muuttaa levätilanteen nopeasti, kuljettaen levämassan rannalta toiselle tai sekoittaen pinnalla olevan levämassan syvemmälle vesipatsaaseen. Vähäinen levämäärä näkyy vedessä pieninä vihertävinä tai kellertävinä hippuina tai kapeina leväraitoina. Runsas leväesiintymä ilmenee kauttaaltaan värjäytyneenä vetenä, pinnalla näkyvänä levälauttana tai rannalle ajautuneena levämassana.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Lisätietoja

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 040 5188963

Harjoittelija Viivi Liuksiala
s-posti: viivi.liuksiala(at)ely-keskus.fi
puh. 040 7675388

www.jarviwiki.fi

www.ymparisto.fi/levatilanne


Alueellista tietoa