Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Hanketukien rahoitusmahdollisuuksia esiteltiin Etelä-Pohjanmaalla (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Maakunnan hanketoimijat olivat torstaina 9.4.2015 runsaslukuisina liikkeellä, kun Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti koulutuspäivän Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 – 2020 hanketukien rahoitusmahdollisuuksista Etelä-Pohjanmaalla.

Tilaisuuden avasi maaseutuyksikön päällikkö Ritva Rintapukka valottaen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 - 2020 tavoitteita. Maaseutuohjelma on valtakunnallinen ohjelma, joka on hyväksytty komissiossa joulukuussa 2014. Hanke- ja yritystukien osalta alueellinen suunnitelma sekä Leader –ryhmien paikalliset kehittämisstrategiat suuntaavat rahoitusta alue- ja paikallistasolla.

Etelä-Pohjanmaan maaseudun kehittämisvaroja on ohjelmakaudella 2014 – 2020 käytettävissä yhteensä 81 miljoonaa euroa. Tästä ELY-keskuksen osuus on 57,2 miljoonaa euroa ja Leader –ryhmien osuus on 23,8 miljoonaa euroa.

Toiminnanjohtaja Paula Erkkilä Kuudestaan ry:stä esitteli Leader –ryhmien tulevan kauden toimintaa. Etelä-Pohjanmaalla toimii neljä Leader-ryhmää; Aisapari, Kuudestaan, Seinäjoen seudun kehittämisyhdistys Liiveri sekä Suupohjan Kehittämisyhdistys. Jokaisella Leader –ryhmällä on oma paikallinen kehittämisstrategiansa omine painotuksineen.

ELY-keskuksen asiantuntijat esittelivät tulevan ohjelmakauden hankerahoitusmahdollisuuksia. Hanketoimenpiteitä on kolmenlaisia: koulutus- ja tiedonvälityshankkeet, peruspalvelut ja kylien kunnostus maaseutualueilla sekä yhteistyöhankkeet ja maaseudun innovaatioryhmät. Toimenpiteitä toteutetaan kahdella hanketyypillä, kehittämishankkeilla ja yleishyödyllisillä investointihankkeilla. Hankkeet voivat olla valtakunnallisia, alueiden välisiä, alueellisia, kansainvälisiä tai paikallisia Leader-hankkeita.

Tukien hakeminen tapahtuu jatkossa pääosin Hyrrä –järjestelmän kautta. Sähköinen järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa tukien hakemista. Uutta toimintatapaa ovat myös hankkeiden ja yritystukien valintajaksot, valintamenettely sekä yksinkertaistetut kustannusmallit.

Hakujen odotetaan aukeavan huhti – toukokuussa yritystukien ja osan yleishyödyllisten investointi- ja kehittämishankkeiden osalta. Elinkeinojen kehittämishankkeiden haun arvioidaan alkavan kesäkuussa. Päivän aikana kävi ilmi, että maakunnan hanketoimijoilla on positiivinen asenne ja paljon hyviä ideoita alueensa kehittämiseksi.

Lisätietoja löydät

www.ely-keskus.fi/maaseutuelinkeinot (aluevalintana Etelä-Pohjanmaa) sekä

www.maaseutu.fi –sivustoilta.


Alueellista tietoa