Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen kuuluu ELY-keskuksen tehtäviin (Keski-Suomi)

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella toimii yhteinen etnisten suhteiden (ETNO) neuvottelukunta, jonka tehtävänä on edistää maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen, viranomaisten, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen välistä vuoropuhelua.

Muun monipuolisen toimintansa ohella Pirkanmaan ja Keski-Suomen ETNO tuki 2019 kesän ja syksyn aikana toimintarahalla mm. yhdistysten järjestämiä tapahtumia.

Keski-Suomessa ETNO tuki Jyväskylän Zonta-kerhon ja Paremmin Yhdessä ry:n monikulttuurisen naisten ryhmän syksyn toimintaa. Naiset kokoontuivat syksyn aikana yhteensä 13 kertaa, teemojen vaihdellessa voimaannuttavista toiminnallisista harjoituksista ja teatterikäynnistä peli-iltoihin, kokkaamiseen, tanssiin ja keilailuun. Ryhmä alkoi tehdä yhteistyötä Jyväskylän kaupungin Kotoisa-hankkeen, Pelastakaa Lapset ry:n Yhteisöllinen kotoutuminen -hankkeen sekä Innotyöverkon Työbileet-hankkeen kanssa. Tavoitteena on ryhmän toiminnan vakiintuminen.

Feniks ry:n järjesti Slaavilaiset päivät -tapahtumaviikon 23.9-5.10.2019 tarkoituksenaan tukea kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta. Ohjelmaan kuului kansallispukunäyttely, ruokakurssi, taidetyöpaja, näytelmä, koulutusseminaari kaksikielisyydestä sekä illanviettoa. Tapahtumat tavoittivat noin 200 kävijää.

Monikulttuurikeskus Gloria ja Art-Master -teatteriryhmä järjestivät 1.11.2019 nuorten ryhmille toiminnallisen iltapäivän, jossa Art-Masterin venäjänkieliset nuoret vetivät Glorian nuorille toiminnallisia harjoituksia ensimmäistä kertaa suomen kielellä. 26. marraskuuta Glorian nuoret kävivät vielä katsomassa Art-Masterin näytelmää, jonka jälkeen esityksestä pidettiin keskustelutilaisuus.

Monikulttuurisuuskeskus Gloria teki yhteistyötä myös Music Against Drugs -yhdistyksen kanssa järjestäen keskusteluillan aiheesta "Oikeus kuulua joukkoon - vähemmistöihin kuuluvien nuorten oikeudet ja niiden toteutuminen". Mukaan projektiin kutsuttiin Jyväskylän romaninuoret, Jyväskylän Seta, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Barbmu sekä Best Buddies -kaveritoiminta. 17 nuorta intoutui mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaa huolehtien tiedotuksesta ja some-kampanjasta, paneelikeskustelun suunnittelusta sekä nuorten tarinoiden ja valokuvien keräämisestä. Lasten oikeuksien päivänä 20.11.2019 järjestetty tapahtuma on saanut paljon kiitosta. Tapahtumavideoon voi tutustua täältä.

Sisä-Suomen saamelaisyhdistys (Bárbmu) järjesti yhdessä Jyväskylän yliopiston viittomakielisten opiskelijoiden Viito ry:n kanssa keskustelutilaisuuden aiheesta Totuutta ja sovintoa etsimässä – historian vääryydet yhdistävät. Kuurojen talolla 30.11.2019 pidetyssä avoimessa keskustelutapaamisessa kuultiin asiantuntija-alustukset niin saamelaisten kuin viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessista valtion kanssa. Lisäksi avattiin tutkimusta kuurojen kokemasta sorrosta sekä ihmisoikeusrikkomuksista, joita olivat mm. rotuhygienian nimissä tehdyt pakkosterilisaatiot, abortin ja avioitumisen estäminen. Puheenvuoroja seurannut keskustelu oli erittäin vilkasta. Lopuksi tarinatuolissa kymmenkunta ihmistä kertoi avoimesti omista kokemuksistaan.

 

Katariina Tcheuffa
Aluekoordinaattori (Pirkanmaa ja Keski-Suomi)
Kotona Suomessa –hanke (ESR)