Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Etelä-Savon sinilevätilanne helpottui sateiden ja tuulien myötä (Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon järvien levätilanne on helpottunut viime viikon laajojen leväkukintojen jälkeen. Maakunnan 16 valtakunnalliselta leväseuranta-asemalta ei ole kuluvalla viikolla tullut ilmoituksia havaittavista sinilevämääristä. Ilmoituksia sinilevistä ei ole tullut myöskään seurantaverkon ulkopuolelta. Koko maassa levähavaintoja on keskimääräistä vähemmän. Kova tuuli ja sade hajottivat viime viikon leväkasaumat takaisin vesimassaan.

Pintavesien lämpötila keskimääräistä korkeampi

Maakunnan järvien pintavesien lämpötila on ajankohtaan nähden noin 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Mikäli sää muuttuu jälleen poutaiseksi ja tyyneksi, voi leväkukintojen esiintymisen todennäköisyys kasvaa. Etelä-Savon järvet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa ja levähaitat siten vähäisiä. Ongelmat painottuvat usein runsaan kuormituksen alueille, joissa ravinteita on levien käytettävissä paljon.

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).

Seurantaa jatketaan 16 järvikohteella

Etelä-Savon levätilannetta seurataan tänä kesänä 16 järvikohteella. Havaintopaikat on valittu kuvaamaan Etelä-Savon yleistä levätilannetta. Kohteiden vedenlaatu kattaa järvet suhteellisen runsasravinteisesta vähäravinteiseen, eli mukana on leväherkkiä ja ei-leväherkkiä järviä.

Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Levähavainnot kootaan Etelä-Savon ELY-keskukseen, josta ne viedään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järviwiki-sivustolle. Sivustolta voi seurata reaaliajassa levätilanteen kehittymistä.

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin ajalla 6.6.- 29.8.  Katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin yli 250 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Linkit:

Lisätietoja:   

Hydrobiologi Jani Pulkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4142


Alueellista tietoa