Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Etelä-Savon järvien jäät haurastuvat (Etelä-Savo)

Auringon säteily on viime viikkoina haurastuttanut Etelä-Savon järvien jäitä. Vaikka osalla järvistä on vielä paksu jääkerros, suurin osa jäästä on vaarallisen haurasta puikkoontunutta teräsjäätä. Jään paksuuden perusteella ei voi enää arvioida sen kantavuutta. ELY-keskus muistuttaa, että vaikka jää aamulla voi vielä paikoin kestää kulkijan, päivän aikana auringon säteily haurastuttaa erityisesti ranta-alueita.
 
Jään paksuutta mitattiin 20.3.2020 kuudella Etelä-Savon järvellä. Jäänpaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 13-26 cm:n välillä. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
 
Lämpimän sään johdosta uutta jäätä ei ole juurikaan enää syntynyt maaliskuun aikana. Kaikilla havaintopaikoilla jäänpaksuus kasvoi ainoastaan 1-4 cm viimeisen 30 päivän aikana. Tuuli- ja uveavantoja sekä railojen aiheuttamia vapaan veden alueita esiintyi useilla järvillä.
 
Jäänpaksuudet ovat monella mittauspaikalla alhaisimmillaan verrattuna koko havaintosarjaan, ja ovat noin 20-30 cm ajankohdan keskimääräisiä arvoja pienempiä. Jään muodostuminen on ollut tänä talvena poikkeuksellista ja jää on ollut havaintopaikoilla keskimääräistä huomattavasti ohuempaa.
 
Linkki:

Lisätietoja:

 
Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.fi
Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)