Navigointivalikko

Alueellista tietoa

ELY-keskuksen asiantuntijat paiskivat töitä hakemusjonojen purkamiseksi (Varsinais-Suomi)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on tehty maanantaina 27.4. klo 9.00 mennessä koronarahoituspäätöksiä yhteensä 300 kappaletta 4,352 miljoonan euron edestä jakautuen tilanneanalyyseihin 240 kpl, 1 502 000 € ja kehittämishankkeisiin 61 kpl, 2 850 200 €. Hakemuksia on laajasti eri toimialoilta painottuen tukku- ja vähittäiskauppaan sekä majoitus- ja ravitsemustoimintaan. Valtakunnallisesti rahoituspäätöksiä on tehty jo yli 6 000 kpl.

ELY-keskukset ovat viime viikkoina kouluttaneet henkilöstöään muista tehtävistä koronarahoituspäätösten tekoon. Töitä paiskitaan koko Suomessa hakemusjonojen purkamiseksi nyt yli 100 asiantuntijan voimin käsittelyvauhdin ollessa tällä hetkellä noin 500 päätöstä päivässä. Hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on noin 3 viikkoa. Eri ELY-alueilla käsittelyajat vaihtelevat suurestikin hakemusten määrästä riippuen. Asiantuntijoiden lisäämisen myötä käsittelyvauhti on parantunut entisestään. Varsinassuomalaisten yritysten hakemukset käsitellään osana läntisen Suomen ELY-keskusten suuraluetta. Suomi on jaettu neljään alueeseen ja kaikissa näissä hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Hakemusten ja tehtyjen päätösten määrää voi seurata ely-keskus.fi sivuilta.  Myös hakuprosessi on rakennettu sellaiseksi, että yrityksen olisi mahdollisimman helppoa ja nopeaa laatia hakemus. Mikäli koetaan tarvetta saada apua hakemuksen laadinnassa, niin kunnalliset yritysneuvojat ovat valmiita auttamaan varsinaissuomalaisia yrityksiä hakemuksen täyttämisessä.

Rahoituksen tavoitteena on auttaa elinkelpoiset yritykset selviytymään koronakriisin haasteiden yli ja pelastaa samalla työpaikkoja

Käytössä on kahdenlaista avustusta. Tilanneanalyysillä yritys voi selvittää ja suunnitella mm. yrityksen toimintaa, uusia liiketoimintoja sekä tuotannon ja palvelujen organisoimista koronan aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriössä ja sen jälkeen. Kehittämistoimenpiteet voivat liittyä liiketoiminnan uudelleensuuntaamiseen, alihankintaverkoston kehittämiseen, tuotannon uudenlaiseen organisointiin, tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen sekä osaamisen vahvistamiseen.

Myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta, mutta yritys pyrkii kehittämään toimintaansa ja vahvistamaan osaamistaan. Rahoituksen myöntäminen edellyttää myös, että yrityksellä on kannattavan toiminnan edellytykset. ELY-keskuksen rahoitus on ns. harkinnanvaraista tukea eli tuen edellytykset arvioidaan noudattaen voimassa olevia lakeja ja asetuksia.

Päätöksenteossa hyödynnetään laajoja viranomaisten yhteisiä rekistereitä, joiden kautta selvitetään yrityksen taloudelliset tiedot, maksuhäiriöt, verovelkatiedot, päällekkäiset tuet jne.  Hakemuksessa kysytään myös mm. yrityksen liikevaihto ja tulevien vuosien arvio. 

Varsinais-Suomen hakemustilanne ma 27.4.2020 klo 9.00:

Myönteiset päätökset Varsinais-Suomi

Kpl

Euroa

Kehittämistoimenpide

61

2 850 000

Tilanneanalyysi

240

1 502 000

 

 

 

Hakemusten määrä yht. Varsinais-Suomi

  1 765

 

Hakemusten määrä yht. koko Suomi

20 200

 


Varsinais-Suomessa hakemukset painottuneet seuraaville toimialoille:

  1. Tukku- ja vähittäiskauppa 363 kpl
  2. Majoitus- ja ravitsemustoiminta 211 kpl
  3. Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta 202 kpl
  4. Kuljetus ja varastointi 168 kpl

ELY-keskusten myöntämät tuet on suunnattu yhdestä viiteen henkilöä työllistäville pienyrityksille, jotka kärsivät koronaviruspandemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä.


Lisätietoja:

Timo Metsä-Tokila, johtaja
Elinkeinot-vastuualue,
Varsinais-Suomen ELY-keskus
timo.metsa-tokila(a)ely-keskus.fi
puh. 0295 022 615

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)