Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Luomuhan sitä tavanomaista on! (Uudenmaan ELY-keskus)

 

Jatkossa eläimet voivat vaeltaa myös 20 hehtaarin kokoisessa lehmähaassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luomua – totta kai! Näin päätti Peter Storsjö alettuaan tilalliseksi.

- Ei tosin ollut itsestään selvää, että alan tehdä juuri tätä, olisi tällä tilalla voinut harjoittaa jotain muutakin liiketoimintaa, hän kertoo. Mutta kun päätös karjatilan perustamisesta oli tehty, tuotannon suuntauskin oli nopeasti päätetty.

Storsjön mielestä luonnonmukainen tuotanto on se tavanomainen, normaali tapa hoitaa tilaa. Tuhatvuotinen perinne, joka jatkui 60-luvulle saakka, hän perustelee, sitten haluttiin aikaansaada mahdollisimman paljon satoa, alettiin tehoviljellä ja levittää pelloille keinolannoitteita ja torjunta-aineita. Seurauksena muun muassa Itämeren saastumista ja ympäristövahinkoja, hän vielä painottaa.

Toinen tilan hoitamista ohjaavista ideologioista on omavaraisuus. Sillä voi yrittää eliminoida epävarmuustekijöitä, Storsjö selittää ja sanoo, ettei halua tilansa olevan "kansainvälisten keinolannoitteita myyvien yritysten mielivaltaisen hinnoittelun varassa".

- Tilan budjetti voi mennä sekaisin, jos hinta nousee yhtäkkiä. Nyt pystyy miettimään ja laskemaan suurin piirtein, paljonko tuotantokuluja on yhdessä vuodessa.

Omavaraisuuteen on päästykin muun muassa lämmityksen ja lannoituksen suhteen.

Nybyn kartanon päätuotantosuunta on emälehmätuotanto ja siinä tavoitellaan noin 120 poikimista per kevät. Tänä keväänä on syntynyt jo 90 vasikkaa, ja ne kasvavat syksyyn mennessä 300 kg painaviksi, Storsjö huomauttaa, tämä ei ole harrastus, tätä tehdään kunnolla! Valtaosa eläimistä kasvatetaan edelleen myytäviksi; jalostukseen tai loppukasvatukseen. Parikymmentä jätetään jälkikasvun turvaamiseen ja esimerkiksi karjan uudistamiseen sekä lihan suoramyyntiin. Eläinten ostajat etsitään mahdollisimman läheltä, ettei niiden tarvitse olla kuljetusautossa liian pitkiä aikoja.

- Metsälaitumet, pellot, omat ja vuokratut maat…yhteensä 200 hehtaaria, Storsjö kertoo maistaan, vähintään 100 emolehmää on oltava, tilaa ei tällä kustannusrakenteella kannata pyörittää vähemmällä määrällä ja se määrä tarvitsee 100 hehtaaria, hän vielä lisää.


Käytössä omat ideat

Aiemmin pankkialalla työskennelleellä Storsjöllä ei ole aiempaa kokemusta maanviljelemisestä tai karjankasvatuksesta. Hän pitää tilannetta oivallisena: asiat on kyseenalaistettava, koska niitä vanhemmilta tai isovanhemmilta perittyjä toimintatapoja ei ole.

- Kaikki piti tehdä itse alusta alkaen ja täytyi analysoida omat jutut.

Nybyn kartano on kulttuurihistoriallinen paikka, entinen nimismiehen virkatalo. Tiluksilta löytyy muun muassa 1921 rakennettu tiilinavetta, 1830 vuodelta peräisin oleva päärakennus, riihikuivuri, joka on kunnostettu museorakennukseksi ja kolme vuotta sitten, samaan tyyliin muiden rakennusten kanssa valmistettu lämpökeskus.

- Kaikki pelastetaan, mikä voidaan, Storsjö toteaa, kun katsastamme tilaa.

Ammuu, todetaan laitumelta, lehmäryhmä katsoa napittaa uteliaana.

Jatkossa eläimet voivat vaeltaa myös 20 hehtaarin kokoisessa lehmähaassa, joka oli päässyt metsittymään vuosien 1980­-2006 aikana, jolloin tila oli viljatilana.

- Metsää harvennettiin viime talvena. Vanhat kasvit ovat jo tulossa sinne ja samalla tulevat myös pölyttäjät, muut hyönteiset ja linnut.

Luonnonmukaisessa tuotannossa olevat lehmät laiduntavat jopa kuusi kuukautta kesässä.


Luomuun siirtyminen hankalaa

Lihan suoramyynti ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia, kanta-asiakkaat ja paikalliset kaupat ostavat kaikki lihatuotteet, mitä niille tarjoaa, Storsjö vakuuttaa. Tulevaisuuskin näyttää lupaavalta: Storsjö uskoo ihmisten alkavan ajatella elintason nousemisen myötä yhä enemmän sitä, mitä suuhunsa laittavat.

Tilalle harkitaan life-style –kauppaa lihan myyntiä täydentämään. Myös tuotteiden jatkojalostus on käynyt mielessä.  

Hallituksen luomuohjelma pyrkii nostamaan Suomen viljellyn peltoalan luomuosuuden 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Storsjön mielestä luomuun siirtyminen on kuitenkin hankalaa, jos tilalla ei ole eläimiä – miten silloin lannoitetaan?

- Jos on luomussa, ei saa käyttää keinolannoitteita, vaan luonnonlantaa. Mutta kuka sitä myy? En itse myisi.

Peter Storsjö laittoi pellot nurmelle kolme vuotta sitten. Nybyn kartanosta tuli virallinen luomutila 1. toukokuuta. Emälehmätuotanto aloitettiin vuonna 2009. Perusteellisen analyysin pohjalta roduksi valittiin Simmental.

 

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola

 


Alueellista tietoa