Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Blogi: Kateus on koronaakin kauheampi tauti

Tällä viikolla varsinkin keltaisessa lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa on myllätty viime viikkojen aikana valtion myöntämiä yritystukia. Tikun nokkaan on nostettu muutamia yrityksiä.

Maan hallitus on ansiokkaasti vastannut korona-viruksen tuomiin haasteisiin. Elämme poikkeusoloissa ja viime viikot ovat tehneet monen yrityksen toiminnan mahdottomaksi. Yksi näkyvä lyhyen aikavälin seuraus on ollut se, että meidänkin maakunnassa yli 22 000 henkilöä on lomautusuhan alla. Jos tilanne jatkuu vielä pidempää nämä lomautuksen realisoituvat ja edessä on mittava työttömyys. Jokainen varmasti ymmärtää miten vakavasta asiasta on kyse. Ottaen huomioon tämän, maan hallitus päätti, että yrittäjille voidaan myöntää tukea, jotta yritykset eivät mene konkurssiin. Tuki yrityksille myönnetään Business Finlandin, ELYkeskusten ja kuntien kautta.

Kunnat myöntävät tukea yksinyrittäjille, ELY-keskuksen 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille ja Business Finland sitä suuremmille pk-yrityksille. Koko maassa ELY-keskuksista tukea on hakenut torstaihin 22.4. mennessä reilu 17 000 yritystä. Päätöksiä on tehty jo yli 4500:lle yritykselle. Tähän mennessä myönnetyn tuen määrä on reilu 40 miljoonaa euroa. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja päätöksiä tehdään tällä hetkellä noin 500 kappaleen päivävauhdilla.

Yritykset voivat hakea tukea ELY-keskuksesta tilannekartoituksen tekemiseen tai laajempiin kehittämistoimenpiteisiin, jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronaviruksen aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriötilanteessa ja sen jälkeen. ELY-keskuksen edustajana voi todeta, että nämä yritysten kehittämistoimenpiteet arvioidaan ja niiden toteutuskelpoisuus punnitaan.

Olen henkilökohtaisesti iloinen siitä, että niin moni yritys hakee ELY-keskuksesta rahoitusta. Suurin syy hakemustulvaan on se hätä, jonka keskellä yritykset ovat, mutta on myös todettava, että yrityksillä on realistisia suunnitelmia sen suhteen, miten ne tästä korona-kriisistä selviytyvät. Onneksi meillä on tuhansia innovatiivisia ja uudistushaluisia yrityksiä meidänkin maakunnassa. Nämä yritykset ovat meidän hyvinvoinnin perusta.

Minun on kovin vaikea ymmärtää sitä miksi jotkut yritykset, jotka ovat esittäneet hyväksytyn kehittämissuunnitelman ja sille on myönnetty rahoitus, nostetaan median suurennuslasin alle. Oli kyse sitten julkisuudesta tunnetusta henkilöstä, poliitikon läheisestä tai kenestä tahansa, meidän tulisi olla tyytyväisiä siitä, että nämä yrittäjät ja yritykset haluavat kehittää omaa toimintaansa. Emme saisi antaa kateuden sumentaa katsettamme näissä poikkeusoloissakaan.

Suomalaisen yrittäjyyden puolesta!

Timo Metsä-Tokila
Elinkeinot-vastuualueen johtaja
Varsinais-Suomen ELY-keskus