Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Anna palautetta liukkaudentorjuntakokeilusta (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Liikennevirasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat kokeilleet kuluneen talven aikana uutta liukkaudentorjuntamenetelmää kevyen liikenteen väylällä välillä Kiviniemi – Äimärautio. Kokeilussa hiekoitushiekka on korvattu suolaliuoksella kyllästetyillä puulastuilla.

Puulastut ovat kooltaan muutaman millimetrin paksuisia ja noin 5-20 millimetrin pituisia. Lastujen on todettu toimivan parhaiten vaihtelevissa sääolosuhteissa, kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Lämpötilan noustessa nollan yläpuolelle väylän pinnassa oleva jää/lumipeite sulaa, jolloin perinteinen hiekoitushiekka uppoaa siihen ja väylä tulee hiekoittaa uudelleen.

Puulastuja käytettäessä näin ei kuitenkaan pitäisi tapahtua, koska puulastut pysyvät paremmin väylän pinnassa ja kelluvat muodostuvissa lätäköissä. Väylän taas jäätyessä lastut ovat edelleen pinnassa ja näin ollen torjuvat liukkautta ilman uutta levitystä. Puulastujen etuihin kuuluu kustannussäästöjen lisäksi myös niiden ympäristöystävällisyys. Puu on biologisesti hajoava materiaali eikö sen poistaminen väylältä keväällä aiheuta samanlaista pölyhaittaa kuin hiekoitushiekan poisto.

Liikennevirasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kartoittavat nyt tienkäyttäjien kokemuksia liukkaudentorjuntakokeilusta. Oletko kulkenut kyseisellä väylällä talven aikana? Käytätkö sitä mahdollisesti päivittäin? Vastaa kyselyyn ja ole mukana vaikuttamassa kevyen liikenteen väylien liukkauden torjunnan kehittämiseen.


Alueellista tietoa