Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Alueiden käytöllä iso merkitys ilmastotyössä (Kaakkois-Suomi)

Alueidenkäytön ja rakentamisen alueelliset neuvottelupäivät 2022 pidettiin Kouvolassa syyskuun lopulla. Kaksipäiväisillä neuvottelupäivillä puheenjohtajana toimi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueidenkäyttöpäällikkö Pertti Perttola. Päivät pidettiin pitkästä aikaa vain livetilaisuutena. Paikalle olikin päässyt iso joukko asiantuntijoita. Lisäksi oli luvassa paikallinen kierros, jossa tutustuttiin Kouvolan rakennusperintöön ja kulttuurihistoriaan.

Tilaisuuden avasi Kouvolan kaupungin tekninen johtaja Hannu Tylli. Hän nosti esiin sekä kuntia että valtionhallintoa mietityttävän energiakriisin ja sen kustannukset. Kouvolassakin mietitäänkin uusiutuvien energiaratkaisujen mahdollisuuksia.

Seuraavaksi estradille nousivat Ryhti-hankkeen (rakennetun ympäristön tietojärjestelmät) esittelijät. Ryhti-hankkeessa kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa syntyvät tiedot kootaan saataville yhtenäisessä muodossa. Tätä varten luodaan laajassa yhteistyössä valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Ohjelmapäällikkö Juhana Rautiainen ympäristöministeriöstä ja projektipäällikkö Satu Reisko DigiFinland Oy:stä miettivät, miten myös vanhat kaavat saataisiin kattavasti tähän järjestelmään.

Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä esitteli uutta rakentamislakia. Paljon uutta on tulossa. IImastomuutoksen torjunta on sisällytetty osaksi lakia. Rakentamiseen tarvitaan vain yksi lupa. Rakennussuunnittelijoille tulee uusi pätevyysrekisteri. Lisää uudistuksesta esityksessä.

Account manager Salla Ventonen UPM:ltä kertoi erittäin ajankohtaisen ja mielenkiintoisen esimerkin siitä, miten suuren rakennuskohteen uusiokäyttö voidaan toteuttaa.

Toinen päivä oli tiiviitä tietoiskuja monista erittäin ajankohtaisista asioista, kuten hulevesistä, viheryhteyksistä, aurinkoenergiasta, arkeologiasta ja ilmastomuutoksesta.

 

Teksti: Sirpa Skippari