Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Ähtärin Inhan Pytinki on suojeltu (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on 1.4.2016 päättänyt suojella Ähtärin Inhan Pytingin Museoviraston esityksestä, rakennusperinnön suojelusta annetun lain pohjalta.

Kartano ympäristöineen muodostaa osan Inhan/Gustafsforsin ruukin kulttuuri- ja rakennus-historiallisesti arvokkaasta ruukkiyhteisöstä Inhajoen varrella.

Vaasan lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen patruuna August Nilsson Keirknerille vuonna 1898 suunnittelema uusrenessanssityylinen kartanorakennus on aikansa komeimpia ruukinkartanoita ja hyvin poikkeuksellinen esimerkki 1800-luvun lopun kansainvälisen sisustustyylien soveltamisesta Suomessa. Kohteen merkittävimmät suojelulliset arvot perustuvatkin kartanon alkuperäisessä asussa säilyneeseen ulkoasuun sekä sisätilojen ja kiinteän sisustuksen autenttisuuteen sekä historialliseen ja taiteelliseen edustavuuteen. Rakennuskompleksi kuvastaa Suomen kansainvälistymisestä 1800-luvun vaihteessa ja mannermaisten vaikutteiden ja teknisten innovaatioiden tietoista hyödyntämistä myös kaupunkialueiden ulkopuolisissa kohteissa.

Kartano on ollut Fiskars Oyj Abp:n omistuksessa vuodesta 1917 – 2015, minä aikana yhtiö on ylläpitänyt ja vaalinut rakennusta sekä sen interiööriä esimerkillisellä tavalla. Rakennuksen suojeluprosessi on viety läpi yhteisymmärryksessä Fiskars Oy Abp:n ja rakennuksen uuden omistajan kanssa. 

Kuva: Riitta Jaakkola.

Kohteesta sekä Ähtärin kulttuuriympäristöstä saa lisätietoa:

Lisätietoja:

  • Ylitarkastaja Juhani Hallasmaa, puh. 0295 027 458

Alueellista tietoa