Navigointivalikko

Alueellista tietoa

10-vuotias ELY-keskus hyvässä vauhdissa kohti uutta vuosikymmentä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toiminta vuonna 2019 on ollut aktiivista ja erityisen monipuolista ensimmäisen 10 vuoden taipaleen täyttyessä vuoden 2020 alussa.

Varsinais-Värikkäitä vihanneksia, silta ja saaristomaisemaa.Suomen kestävää kasvua pystyttiin edistämään kaikkien kolmen vastuualueen toimenpitein mainiosti uuden hallitusohjelman linjaamana.

Elinkeinot -vastuualueen laaja-alaisella toimintakentällä onnistuttiin uudistuvilla maaseutu- ja kalatalouspalvelujen toimialoilla monipuolisesti rakenne- investointi- ja yritystukien kautta.  Maaseudun kehittämishankkeilla on tuettu uudistumista ja osaamisen kehittämistä. Lisäksi panostettiin kohdennettuihin työvoimakoulutuksiin. Yritysten kehittämispalveluissa saavutettiin jopa uusi Varsinais-Suomen ennätys.

Liikenteen tehtävissä raskaan liikenteen kuljetusten sujuvuutta ja turvallisuutta edistettiin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa monin tavoin ja edistettiin useita elinkeinoelämän kuljetuksille merkittäviä tiehankkeita E18- ja VT8-, VT12 -väylillä. Pääteiden hoitoa tehostetaan erityisesti raskaan liikenteen käyttämillä tieosuuksilla. Sorateiden hoitoa on vaikeuttanut jatkuvat sateet, ja osin on jouduttu turvautumaan vain hätäapuun pahimmissa kohteissa. Maantielauttaliikenteessä käynnistettiin uusi hankintastrategia, joka korostaa tehokkuutta ja vihreitä valintoja.

Ympäristötehtävien hoidossa tehostettiin kumppanuutta sidosryhmien kanssa monissa hallitusohjelman vauhdittamissa ilmastotyötä ja kiertotaloutta edistävissä hankkeissa sekä Varsinais-Suomessa, että Satakunnassa. Vesiensuojelussa panostus toimenpiteisiin on vahvempaa kuin koskaan aiemmin mm. mittavan Itämeren suojelua edistävän maatalouden ravinnekuormitusta vähentävän KIPSI-hankkeen ansiosta. Luonnon monimuotoisuuden edistämisessä on käynnistymässä erityisen mittavat elinympäristön parantamistoimet laajan HELMI-hankkeen puitteissa.

Vuoden 2019 lopussa ELY-keskus valmisteli tavoitteita tuleville vuosille ja asetti kolme painopistealuetta, jotka tulevat näkymään toiminnassa ja kumppanuusyhteistyössä tulevina vuosina. Ensimmäisenä kärkenä on Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen painopisteiden tukeminen ja erityisesti maakunnan ruokaketjun kehittäminen. Toiseksi turvaamme elinkeinoelämän menestysmahdollisuudet ja nostamme esille niin saavutettavuuden (ml. Tunnin-juna), kestävän kehityksen kuin osaamisen näkökulmat. Kolmantena kärkenä rakennamme yhteistä Saaristomeri-visiota ja lähdemme toteuttamaan sitä vahvassa yhteistyössä monien muiden toimijoiden kanssa.

Uutisessa asiasta tarkemmin:

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen aktiivinen ja monipuolinen vuosi 2019 tiivistettynä


Lisätietoja:     

Olli Madekivi, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja, ylijohtaja, puh. 0295 022 899
Timo Metsä-Tokila, elinkeinot, työllisyys ja osaaminen -vastuualueen johtaja, puh. 0295 022 615
Matti Vehviläinen, liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja, puh. 0295 022 841

Sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat © Kaija Joki-Sipilä

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)