Usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän Waltti-liikenteen aikataulut?

Waltti-liikenteen aikataulut löytyvät Liikenneviraston reittioppaasta, Matka.fi -palvelusta: http://opas.matka.fi

Waltti-liikenteen aikataulut löytyvät näiden lisäksi myös tältä sivulta Aikataulut ja reitit -osiosta.

Mikä on Waltti?

Uusi vyöhykepohjainen matkakortti, joka mahdollistaa yhden matkakortin käytön mukaan liittyneiden kaupunkiseutujen alueilla. Käytännössä näillä alueilla toimii jatkossa yksi ja sama matkakortti. Matkakortille voi ladata oman alueensa kausituotteen ja lisäksi yhteiskäyttöistä arvoa, jota voi lähitulevaisuudessa käyttää matkustamiseen myös muilla Waltti-paikkakunnilla.

Waltti kasvaa vaiheittain yhteiskäytettäväksi koko valtakunnassa.

Miksi eläkeläiset, opiskelijat ja varusmiehet maksavat kertalipusta täyden hinnan?

ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä on sovittu otettavaksi käyttöön alennuslipuista vain kuntakausiliput, lasten liput (7-16 v), KELA-liput (keskiasteen opiskelijat) ja koululaisliput (kunta hankkii peruskoululaisille) sekä 0-6-vuotiaiden maksuttomat matkat.

Waltti-liikenteessä arvolippu korvaa alennetut kertaliput. Arvolipun saadakseen ei tarvitse erikseen todistaa kuuluvansa alennusryhmään (opiskelijat, eläkeläiset), vaan arvolipun voivat ostaa kaikki. Arvolippu ladataan Waltti-kortille, ja sitä voi käyttää Waltti-liikenteessä ympäri maan. Arvolipun alennus kertalippuun verrattuna on 30 % ELY-keskuksen liikenteessä. Muualla Suomessa noudatetaan paikallisten viranomaisten määräämiä taksoja.

Kelan koulumatkatuen saanut toisen asteen opiskelija voi valita joko Waltti-koulumatkatukilipun tai Matkahuollosta ostettavan Kelan koulumatkatuetun 44 matkan sarjalipun. Opiskelija voi siis valita näistä kahdesta lipputuotteesta omaan matkustustarpeeseensa sopivamman lipputuotteen käyttäessään Waltti-liikennettä. Jos opiskelija haluaa muuttaa käytössään olevia lipputuotteita, hänen tulee olla yhteydessä oppilaitoksensa opintotoimistoon.

Missä Waltti on käytössä?

Waltti on käytössä mm. Hämeenlinnan, Iisalmen, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin ja Oulun paikallisliikenteessä sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen järjestämässä maaseutuliikenteessä Iisalmen, Kuopion, Mikkelin ja Joensuun seuduilla ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järjestämässä Kainuun seudun maaseutuliikenteesä.

Miten voin hankkia oman Waltti-matkakortin ja ladata sen?

Henkilökohtaisen matkakortin voi hankkia oman alueen palvelupisteestä tai tilata internetistä Waltti-nettikaupasta. Lisälatauksen voi tehdä Waltti-nettikaupassa, asiakaspalvelupisteessä tai ELY-keskuksen Waltti-liikenteen linja-autosta.

Haltijakohtainen matkakortti hankitaan aina palvelupisteestä. Lisälatauksen voi tehdä palvelupisteessä tai ELY-keskuksen Waltti-liikenteen linja-autosta.

Missä korttia voi käyttää?

Kortti toimii Pohjois-Savon ELY-keskuksen hankkimassa joukkoliikenteessä: Iisalmen, Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kaupunkeihin suuntautuvassa maaseutuliikenteessä sekä näiden kaupunkien paikallisliikenteessä. Joillain yhteysväleillä on vuoroja, joissa Waltti-kortti ei kelpaa. Lippu ei kelpaa tällä hetkellä mm. pitkillä pikavuoroilla. Tarkista lipun kelpoisuus aikataulut-alasivulta.

Mikä on kausilipun ja arvolipun ero? Mistä lipputuotteet ostetaan?

Kausilipulla voi matkustaa alueen määrittelemän ajan rajattomasti.

Arvolippuun taas ladataan tietty summa rahaa, joka kuluu sitä mukaa kun korttia käytetään.

Kausilipun ja arvolipun voi ladata samalle Waltti-kortille. Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun haluamallesi vyöhykkeelle ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että sinun täytyy välillä matkustaa normaalin liikkumisalueesi ulkopuolelle.

Ensimmäinen kortti ostetaan ja ladataan palvelupisteessä tai Waltti-nettikaupasta. Lisälataamisen voi tehdä palvelupisteessä ja useimmissa linja-autoissa ja Waltti-nettikapassa.

Mitä vyöhykkeillä tarkoitetaan? Miten osaan valita oikeat vyöhykkeet?

Waltin käyttöönoton myötä lippujen hinnoittelu vaihtuu vyöhykepohjaiseksi. Liikennöintialue on jaettu vyöhykkeisiin. Vyöhykejaot löytyvät otsikon "Vyöhykekartat" alta. Tarvittaessa voi pyytää lisäinformaatiota ja apua palvelupisteestä. Vyöhykerajat selviävät netistä, palvelupisteestä tai aikataulukirjasta.

Lipun hinta on siis riippuvainen matkustusalueen laajuudesta: hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhdellä vai useammalla vyöhykkeellä.

Asun Karttulassa/Tervossa/Vesannolla/Suonenjoella/Rautalammilla ja matkustan Kuopioon. Miksi joudun ostamaan lipun, joka yltää B-vyöhykkeelle, vaikka en käy Siilinjärvellä? Miksi B-vyöhyke puuttuu tultaessa em. suunnista Kuopioon päin?

Ostettaessa lippu esimerkiksi D-vyöhykkeeltä A-vyöhykkeelle (ABCD), kuuluu B-vyöhyke automaattisesti lipun kelpoisuusalueelle eikä sitä voi ottaa pois. Vyöhykerajoja määriteltäessä on päätetty, että siirryttäessä Kuopion kaupunkialueelta Karttulan ja Pellesmäen suuntaan, siirrytään suoraan A-vyöhykkeeltä C-vyöhykkeelle.

Kattaako Waltti kaikki lipputuotteet?

Waltti on jatkossa kaikki lipputuotteet kattava.

Kuinka kauan voin matkustaa nykyisellä lipullani? Voiko nykyisen lipputuotteen siirtää Waltti-korttiin?

Ylä-Savon alueella ei ole enää käytössä seutulippuja. Matkahuollon lipputuotteista vain Kelan tukemat 44 matkan opiskelijasarjaliput kelpaavat ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä.

Pohjois-Karjalan alueella ei ole enää käytössä seutulippuja. Matkahuollon lipputuotteista vain Kelan tukemat 44 matkan opiskelijasarjaliput kelpaavat ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä.

Kuopion alueella ei ole enää käytössä seutulippuja. Matkahuollon lipputuotteista vain Kelan tukemat 44 matkan opiskelijasarjaliput kelpaavat ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä.

Mikkelin seutulipun myynti ja käyttö on päättynyt lukuun ottamatta Puumalan kuntaa. Muut Matkahuollon lipputuotteet paitsi Kelan tukemat 44 matkan opiskelijasarjaliput eivät kelpaa ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä.

Keski-Savossa ei ole enää käytössä seutulippuja.

Savonlinnan seudulla seutuliput on käytössä toistaiseksi.

Mikä muuttuu, mitä hyötyä Waltista on?

Uuden lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönoton myötä lippujen hinnoittelu vaihtuu vyöhykepohjaiseksi eli hinta riippuu siitä monellako vyöhykkeellä matkustaja liikkuu.

Matkustajalle uudistus merkitsee tulevina vuosina aiempaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat samantyyppisiä eri kaupungeissa ja omalla matkakortilla olevaa arvoa voi käyttää muuallakin kuin omassa kotikunnassaan.

Mitä eroa on henkilökohtaisella ja haltijakohtaisella kortilla?

Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Haltijakohtaista korttia puolestaan voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on.

Haltijakohtainenkin kortti ostetaan ikäryhmän mukaan, joten aikuinen ei voi matkustaa lapselle ostetulla kortilla, vaikka se olisi haltijakohtainen. Perheen lapset sen sijaan voivat käyttää samaa korttia.

Lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, mutta tällöin kortilta veloitetaan korkeampi aikuisen lipun hinta myös lapsen lipusta.

Haltijakohtaisella kortilla voi myös usea samaan (tai alempaan) ikäryhmään kuuluva henkilö matkustaa yhtä aikaa: kun nouset bussiin, kerro monenko henkilön matka kortilta veloitetaan.

Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.

Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea, eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Miten toimitaan, jos kortilla haluaa matkustaa sille ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle?

Korttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet.

Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan sille ennalta ladatulla alueella.

Arvolipulla voi matkustaa sekä ennalta ladatulle vyöhykkeelle että myös muille vyöhykkeille. Kortista veloitetaan ennalta määritellyn vyöhykkeen mukainen maksu aina, kun vilautat sitä maksulaitteen edessä.

Jos haluat matkustaa arvolipulla ennalta ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle, kerro asiasta etukäteen kuljettajalle. Kuljettaja valitsee tällöin haluamasi vyöhykkeen ja veloittaa arvolipusta oikean summan.

Kun kortilla on samanaikaisesti sekä kausi- että arvolippu, maksulaite valitsee kortilta aina käyttöön kausilipun. Mikäli haluat käyttää kortilta kuitenkin arvoa, pyydä kuljettajaa valitsemaan sinulle oikea vyöhyke.

Oikopolut

ota yhteyttä

ASIOINTI JA LIPUNMYYNTI

Asiakaspalvelupisteet (Kuopio, Iisalmi, Joensuu, Mikkeli)

PALAUTTEET

Yhteydenottolomake

 

Liikenteen asiakaspalvelu
liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
0295 020 600 ma-pe klo 9-16
(ei aikatauluneuvontaa)

 
(Puhelut maksavat lankapuhelimesta paikallisverkkomaksun (pvm) ja matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun (mpm) verran.)