Waltti

Waltti on joukkoliikenteen uusi matkakortti. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia Suomen kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina. Waltti on perustettu toteuttamaan hallitusohjelmaan kirjattua yhteiskäyttöistä lippujärjestelmää, jonka tarkoituksena on lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja myös helpottaa matkustajamäärien ja eri lipputyyppien käytön seurantaa.

Waltti-kortin kokeilu ja käyttö on alkanut seuraavissa kaupungeissa:

Kortti on pääsääntöisesti käytössä kaupunkiseuduilla, mutta esim. Kouvolassa ja Lappeenrannassa vain kaupungin alueella. Waltti-kortti on käytössä myös pidemmän matkan liikenteessä Pohjois-Savon (Iisalmen, Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kaupunkeihin suuntautuva liikenne ja lisäksi Iisalmen paikallisliikenne), Pohjois-Pohjanmaan (Kajaanin seutu) ja Keski-Suomen (Jyväskylä-Hankasalmi) alueilla. Waltti-kortin käyttöönotto laajenee asteittain. Käyttöönotoista saa lisätietoja seuraamalla waltti.fi –sivustoa ja ELY-keskusten alueellisia Waltti-sisältöjä, joille pääsee valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue- kohdasta halutun alueen.

Waltti-matkakorttiuudistuksen myötä siirrytään vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja saman tyyppisiin lipputuotteisiin eri alueilla. Matkustajalle Waltti-matkakortin käyttö merkitsee tulevina vuosina aiempaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat samantyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voi käyttää muuallakin kuin kotikunnassa.

Waltti-liikenteen aikataulut eivät näy Oy Matkahuolto AB:n aikataulupalvelussa. Aikataulut löytyvät kaupunkien joukkoliikennesivuilta ja ELY-keskusten Waltti-sivuilta. Jokaisella Waltti-alueella on omat asiakaspalvelupisteet, josta saa aikatauluneuvontaa. Lisäksi aikatauluja löytyy Liikenneviraston ylläpitämästä  matka.fi –palvelusta. Vuoden 2017 alusta käytössä on valtakunnallinen aikataulupalvelu digitransit.fi.

Palvelua toteuttaa kaupunkien ja valtion yhdessä omistama yhtiö TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, jolle palvelun toimittaa Tieto Finland Oy.

TIETOA ALUEELTA

 Waltti - Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa joukkoliikenneasioista Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella

Kajaanin seudun joukkoliikenne

Kajaanin seudun joukkoliikenne –nimeä käytetään Kainuun maakunnan alueella liikennöitävästä joukkoliikenteestä, joka koostuu Kajaanin kaupunkiliikenteestä (linjat 1-7) sekä Kajaanin seutuliikenteestä (linjat 11-40). Linjojen 1-15 liikenteen järjestää Kajaanin kaupunki, linjojen 20-40 puolestaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Lipputuotteet

Kajaanin seudun joukkoliikenteessä on käytössä valtakunnallinen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti. Lipputuotteiden hinnoittelu perustuu kirjaintunnuksin (ABCDFEGHI) merkittyihin vyöhykkeisiin. Aikuisten lippuja myydään 17-vuotiaasta ylöspäin, lasten lippuja 7 – 16-vuotiaille. Alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta. Erillisiä opiskelija-, eläkeläis- tai varusmiesalennuksia ei ole.

Kausilippu ladataan Waltti-matkakortille. Lippu on voimassa asiakkaan valitsemilla vyöhykkeillä. Lipun hinta riippuu valittujen vyöhykkeiden lukumäärästä. Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa. Voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä leimauksesta linja-autossa.

Arvolippu maksetaan Waltti-matkakortille ladatulla arvolla. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu. Matkakortin arvolla maksettaessa matkan hinta on aina 20 % edullisempi kuin vastaava kertalippu. Kortille ladatulla arvolla ei ole viimeistä käyttöpäivää. Lisäksi arvolla voi maksaa matkoja Waltti-liikenteessä ympäri Suomen.

Kortille määritellään arvoa ostettaessa oletusvyöhykkeet, joiden välillä asiakas yleisimmin matkustaa. Matkattaessa oletusvyöhykkeiden välillä leimataan kortti lukijalaitteessa. Jos asiakas haluaa matkustaa muun kun oletusvyöhykkeiden määrittelemän matkan, annetaan kortti kuljettajalle, joka veloittaa kortilta oikean summan.

Matkakortille voi olla yhtä aikaa ladattuna sekä kausilippu että arvoa. Linja-autossa leimatessa matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Arvolipun käyttäminen kausilipun sijasta on mahdollista suurimmassa osassa vuoroista. Tällöin on pyydettävä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta kortille ladatulta arvolta.

Kertalippu ostetaan linja-autosta käteisellä, eikä sitä muista lipputuotteista poiketen ladata matkakortille. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu.

Matkakortin hankkiminen ja lisälataukset

Kajaanin seudun joukkoliikenteessä on käytössä kaksi erilaista Waltti-matkakorttia. Kaupunkiliikenteen matkakorttia käyttävät asiakkaat, jotka matkustavat pääasiassa vyöhykkeiden A-C sisällä tai linjoilla 11 - 15. Seutuliikenteen matkakorttia käyttävät kaikki muut asiakkaat.

Matkakortin voi hankkia Kajaani Infosta, jossa kortin hinta on 6,00€ (sisältää korttikotelon sekä myyntipalkkion). Korttikotelon hinta erikseen ostettuna on 1,50€.

Waltti-matkakortin lisälatauksista peritään myyntipalkkio 3,00€. Lisälatauspaikkoja ovat:

  • Kajaani Info (kaikki lipputuotteet)
  • Linjojen 1-15 linja-autot sekä Pikku-Pete (kausiliput kaupunkiliikenteen matkakortille ja kaikki arvoliput)
  • Linjojen 20-40 linja-autot (kausiliput seutuliikenteen matkakortille ja kaikki arvoliput)

Kaupunkiliikenteen matkakortin voi lisäksi hankkia Waltti-nettipalvelusta osoitteesta nettilataukset.waltti.fi. Kortin hinta nettipalvelussa on 4,00€. Palvelussa voi tehdä myös lisälatauksia matkakortille. Nettipalvelussa tehdyistä lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota. Nettipalvelusta ei voi toistaiseksi hankkia seutuliikenteen matkakorttia tai tehdä sille lisälatauksia.

Aikataulut ja hinnat

Seutuliikenteen aikataulut, vyöhykkeet ja lippujen hinnat löytyvät Kajaanin seudun joukkoliikenteen nettisivuilta.

Ajankohtaista tietoa seutuliikenteestä päivitetään myös Kajaanin seudun joukkoliikenteen Facebook-sivuille.


Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa

ota yhteyttä