Uutiset 2019

Miten ilmastomuutosta voidaan torjua? Tietoa ja ratkaisuja aiheeseen haetaan 26.–28. syyskuuta Vaasassa. Kolmipäiväinen Vaasa Climate Change Conference & Networking Forum on uusi pohjoismainen tapahtuma, jossa yhdistyvät tiede ja ilmastonmuutoselokuvat. Maksuton tapahtuma on tarkoitettu niin tutkijoille, opiskelijoille, yritysten edustajille kuin järjestöille, kansalaisille ja perheille.

– Ilmastonmuutos ja sen torjunta on suurin ihmiskuntaa yhteisesti koskettava ja myös yhdistävä ilmiö. Tästä syystä on tärkeää, että ilmastonmuutoksesta puhutaan: jotta ymmärretään ilmiön syyt, etsitään sekä kehitetään rohkeasti ratkaisuja ja myös kyseenalaistetaan vallitsevia, kestävämpään talouteen siirtymistä hidastavia käytäntöjä, sanoo Vaasan yliopiston energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustan johtaja Suvi Karirinne.

Karirinne muistuttaa, että jos emme vauhdita muutosta kohti kestävää taloutta, emme pysty estämään ilmastonmuutoksen etenemistä.

– Jos emme saa ilmastonmuutosta estettyä, joudumme sopeutumaan maailmaan, joka on erilainen kuin se maailma, jossa olemme tottuneet elämään. Sen maailman keskilämpötila on noussut yli kolme astetta, elämiseen sopiva maa-ala on pienentynyt ja puhdas vesi on yhtä arvokas luonnonvara kuin mitä öljy on nyt.

Ensimmäinen ja toinen konferenssipäivä järjestetään Vaasan yliopistolla, ohjelmassa on tiedettä ja erilaisia paneelikeskusteluja yhdistettynä teemoista kertoviin dokumenttielokuviin.

Kolmantena päivänä eli lauantaina 28. syyskuuta tapahtuma siirtyy Kulttuuritalo Fannyyn ja Vaasan pääkirjaston Draama-saliin.  Ilmastonmuutokseen liittyvistä luontoelokuvista, elokuvantekijöiden kohtaamisista ja nukketeatteri- ja musiikkiesityksistä koostuva kolmannen päivän ohjelma sopii erityisen hyvin perheille ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneille kansalaisille.

"Vaasan alueella on todistetusti kykyä tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan"

Karirinteen mukaan Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunkina luonteva paikka ilmastonmuutoskonferenssin järjestämiseen. Vaasan alueella toimii 160 energiaklusteriin kuuluvan yritystä, joiden vuotuinen liikevaihto on reilu viisi miljardia ja vientiprosentti 80.

– Alueella on todistetusti kykyä tuottaa maailmanluokan ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan,

Vaasan yliopiston VEBIC- ja Digital Economy -tutkimusalustat järjestävät tapahtuman ensimmäisen päivän tieteelliset sessiot.

Karirinteen johtamassa paneelikeskustelussa kuullaan, miten erilaisilla kiertotalouden ratkaisuilla voitaisiin taltuttaa ilmastonmuutosta. Pääpuhuja on Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Päivän toisessa sessiossa kuullaan puolestaan avaruusdatan roolista ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Aiheesta kertoo professori, Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi Vaasan yliopistosta.

Toisen konferenssipäivän ohjelman järjestävät Pohjoismainen energiatasa-arvoverkosto NEEN, Luulajan teknillinen yliopisto ja Wildlife Vaasa festivaalin tukiyhdistys ry.

Päivän ensimmäisen session aiheena on, miten naiset vauhdittavat siirtymistä vastuulliseen energiamurrokseen. Energia-alan vaikuttajanaisten paneelikeskustelu on samalla aloituslaukaus uudelle pohjoismaiselle energiatasa-arvoverkostolle NEENille (Nordic Energy Equality Network).

Toinen sessio pureutuu maapallon kuivien ja puolikuivien alueiden ilmastonmuutokseen pääpuhujanaan professori Nadhir Al-Ansari Luulajan teknillisestä yliopistosta.

Kolmannessa sessiossa kuullaan paikallisista ratkaisuista ilmastomuutosta vastaan. Session pääpuhuja on kestävän kehityksen asiantuntija, professori Wayne Visser Kaleidoscope Futures Ltd:sta. Lisäksi kuullaan esimerkiksi kouluille tarkoitetun kestävän kehityksen verkoston ENO:n perustajaa, luokanopettaja Mika Vanhasta. Verkoston toimintaan on osallistunut jo yli 10 000 koulua yli 150 eri maassa.

Konferenssin kolmannen päivän tarkoituksena on esitellä konferenssin teemoja ja sisältöjä luontoelokuvien kautta suurelle yleisölle. Luontoelokuvat ovat osa Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluiden järjestämän Vaasa Wildlife -luontoelokuvafestivaalin arkistoa.

Lue lisää tapahtumasta tästä>>>


Päivitetty