Navigointivalikko
Uutiset 2018

Vinkit juhannuskokon rakentajalle (Pirkanmaa)

Juhannus, tuo keskikesän ihana juhla on kohta ovella. Juhannuskokkoa suunnittelevan on hyvä huomioida muutama seikka ennen rakentamispuuhaan ryhtymistä.

Lupa maanomistajalta

Vaikka jokamiehenoikeudet ovat Suomessa laajat, ei kokkoa eikä nuotiotakaan saa tehdä ihan mihin vaan. Niihin on oltava maanomistajalta lupa. Naapurisovun takaamiseksi kokkoa ei kannata sijoittaa turhan lähelle naapureita – paitsi jos kyseessä on yhteinen kokko.

Turvallisuus

Metsäpalovaaran aikaan ei kokkoja saa polttaa. Myös pelastusviranomainen voi erikseen kieltää kokon polttamisen. Paikka on syytä valita siten, että tuli ei aiheuta syttymisvaaraa lähikasvillisuudelle tai rakennuksille. Esimerkiksi hiekkaranta tarpeeksi kaukana syttyvistä materiaaleista ja rakennuksista on kokolle soveltuva paikka. Kovalla tuulella turvaetäisyyden tulee olla pidempi. Polttamista ei tulisi suorittaa paljaalla kalliolla, sillä kuumuus murentaa kiveä ja siten jättää pysyvän jäljen kallioon.

Veden päälle tuleva lautta tulee ankkuroida hyvin paikalleen. Alustana voi käyttää esim. kuormalavaa tai metallitynnyreitä. Kannattaa myös huolehtia siitä, että kokosta ei tule liian isoa, jotta se pysyy pystyssä veden pinnalla. Veden rajassa tai veden päällä ei kokon polttoa kuitenkaan suositella, sillä poltosta pääsee haitta-aineita vesistöön.

Kokkomateriaalit

Kokossa saa polttaa vain puhtaita materiaaleja, kuten puhdasta puuta tai risuja. Kokossa ei saa polttaa mitään ympäristölle vaarallista kuten esim. kestopuuta tai maalattua puuta, ne kuuluvat kaatopaikalle. Kokon sytyttämiseen käytetään esim. paperia tai tuohta. Bensaa tai muita palavia nesteitä kokkoon ei saa kaataa.

Jälkityöt

Kaikki hauska loppuu aikanaan, ja edessä ovat siivoustyöt. Yhtä tärkeää kuin asiallinen kokon rakentaminen on palamisjätteen asiallinen siivoaminen. Maastosta ja vesistöstä kerätään palojäte pois, samoin tehdään lautan päälle rakennetulle kokolle.

Ja lopuksi tärkein

Nauti juhannuksesta! Muista kuitenkin valvoa kokkoa koko ajan kokon sammumiseen asti.  Älä siis sammu itse.

Lisätietoa kokon polttamisesta saa esim. alueellisen pelastuslaitoksen sivuilta.


Alueellista tietoa