Navigointivalikko
Uutiset 2018

Tämänvuotiset tuki-infot aloitettiin Karjaalla maaliskuussa (Uusimaa)

Tämänvuotiset tuki-infot aloitettiin Karjaalla maaliskuussa. Viljelijät kokoontuivat kuuntelemaan ajankohtaisimpia tukijärjestelmään liittyviä asioita.

Tukijärjestelmä on monille tuttu asia näin ohjelmakauden keskivaiheilla, mutta pieni kertaus on vuosittain paikallaan. Järjestelmä kerrataan tuki-infossa lyhyesti. Eräs osallistujista kuvailikin infon merkitystä niin, että se on hyvä tapa saada aivot tuenhakuvaihteelle. Tukihakemus on tärkeä osa maanviljelijän vuosittaista työtä, vaikka moni on käytännön ihminen ja tietokoneen ääreen istuminen tuntuu hieman vastahakoiselta.

Infossa on koolla ELY-keskuksen asiantuntijoita, maaseutuhallintoa ja neuvontajärjestöjä. Luentojen ja tiedotettavien asioiden lisäksi siellä pääsee tapaamaan vanhoja ja uusia tuttavia ja vaihtamaan muutaman sanan kahvikupin äärellä. Tauolla käydystä keskustelusta voi olla osallistujille yhtä paljon hyötyä kuin luennoista, vaikka sen merkitystä ei voikaan mitata euroissa.

Luennoilla on puhuttu nyt kahtena vuonna valvonnasta. Monia viljelijöitä kiinnostaa tietää, miten valvontaa tehdään ja miten siihen voi valmistautua. Tukijärjestelmässä on kaikille omat haasteensa, vaikka yrittäisi noudattaa sääntöjä mahdollisimman hyvin. Valvonta paljastaa, kuinka hyvin siinä on onnistuttu.
Ojien pientareet ovat valvontakäynneillä tavallinen ongelma, joten ne kannattaa käydä tarkkaan läpi, muistuttaa NSL:n Mathias Wiksten. Aura on ehkä kulkenut hieman liian läheltä ojaa, ja pientareet on unohdettu kylvää uudelleen.

ELY-keskuksesta vahvistetaan, että ojanpientareet ovat ongelma, niitä ei ole tai niissä kasvaa pensaita ja puita.

– Kasvillisuus pitäisi silloin digitoida pois pinta-alasta tai raivata pois ja kylvää piennar uudelleen. Tilastojen mukaan ojan pientareet ovat suurin valvonnan seuraamuksien syy koko maassa, mutta myös Uudellamaalla, sanoo ELY-keskuksen Esme Manns.

Sateinen syksy vaikuttaa edelleen. Sato jäi peltoon tai muokkaus ei onnistunut ollenkaan, ja tällä voi olla vaikutusta aikaiseen kylvöön. Kannattaa pohtia, miten työläimpien lohkojen suhteen edetään. Syyskylvö voi olla yksi ratkaisu hankalimmille lohkoille.

– Eräs ongelma, jonka viime vuoden sade on voinut aiheuttaa, on hukkakaura, Manns lisää. Tulviminen levittää hukkakauraa uusille lohkoille, joten kannattaa tarkistaa lohkot tarkkaan tänä vuonna.

Tuki-infoon osallistuminen on vuosittainen perinne tai ehdoton juttu, mutta se on myös kevään merkki, koska pian on edessä uusi viljelykausi haasteineen.

 

Teksti ja kuva: Ammi Malkamäki


Alueellista tietoa