Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Yritysten kehittämispalvelut mahdollistamassa maksuliikenteen kyberturvaa (Pirkanmaan ELY-keskus)

Yritysten maksuliikenneratkaisuihin erikoistunut tamperelainen start-up Avalosys Oy eli innovaation äärellä: se oli kehittänyt ohjelmistoratkaisun, jolla luodaan edellytykset yritysten ja julkisen sektorin maksuliikenneprosessien turvalliselle automatisoinnille.

Mutta: pitäisikö sovellus patentoida? Voiko sille saada patentin? Muun muassa näihin kysymyksiin Avalosys sai vastauksen Pirkanmaan ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluiden avulla.

– Toteutimme IPR-selvityksen kehittämispalvelun turvin ja yhdessä Kolster Oy:n kanssa. Selvitys ja jatkotoimet olisivat jääneet tekemättä ilman tätä tukea, sanoo toimitusjohtaja Antti Pirhonen.


Ensi vuonna työntekijämäärä tuplataan, uskovat Avalosys-yrittäjät Ari Keskitalo (vas.), Antti Pirhonen ja Timo Kokkinen.

Eväät järkevään päätöksentekoon

Hän huomauttaa, ettei ollut helppo päätös lähteä hakemaan patenttia: mikä olisi hyötyjen ja kustannusten suhde ja miten hyödyt voisi osoittaa? Söisikö prosessi liikaa oman väen resursseja? Toisaalta IPR-salkulla on merkitystä esimerkiksi rahoittajien kanssa neuvotellessa. Se myös takaa toiminnanvapauden ja lisää yrityksen uskottavuutta.

Kehittämispalvelun apu helpotti päätöksentekoa, antoi eväitä tehdä järkeviä päätöksiä kansainvälisen liiketoiminnan suojaamisen tarpeesta ja patentin hakemisesta. Myös rahallinen tuki oli merkittävä.

– Patentointiin liittyvissä asioissa tarvitaan vankkaa alan asiantuntemusta, laatua ja huolellisuutta. Meillä ei olisi ollut siihen osaamista eikä taloudellisia resurssejakaan. Jo patentoinnin kieli on oma maailmansa!

Pirhonen on erittäin tyytyväinen Avalosysin saaman palvelun laatuun ja nopeuteen.

– Palveluiden tuottajiksi on valjastettu maan parhaat voimat. Me valitsimme asiantuntijaksi ELY-keskuksen ennakkoon kilpailuttamista konsulteista patentoinnin huippuosaajan Kolsterista. Hienoa oli sekin, että päätökset tehtiin todella nopeasti.

Viranomainen reaaliajassa

Kun Avalosysissä todettiin, että ohjelmistoideassa voi olla innovaatio, Pirhonen otti yhteyttä Ensimetriin. Sieltä neuvottiin miettimään idean suojaamista ja ohjattiin ELY-keskukseen innovaatioasiamies Jari Peltoniemen puheille.

Innovaatioasiantuntija preppasi yritystä etukäteen ja vinkkasi tutustumaan Tuoteväylä-palveluihin sekä keksinnön uutuuden selvittämiseksi patentti- ja hyödyllisyysmallijulkaisuihin. Hän myös opasti yritysten kehittämispalvelujen "tiskille".

Kehittämispalveluissa Avalosys teki selvityksen kehittämistarpeesta ja laati hakemuksen innovaatioiden kaupallistamista koskevien konsultointipalveluiden käyttämiseksi. 

– Meillä oli kunnon liiketoimintasuunnitelma, tähtäimessä kansainvälistyminen sekä uskottava idea, jossa korostuvat huolella laadittu IPR-strategia ja innovaation suojaaminen. Sitten kun kartoitus oli tehty ja täydennetty, päätökseen ja muuhun ohjeistukseen ELY-keskukselta meni alle puoli tuntia.

Kolster teki toteutussuunnitelman konkreettisista toimista, tavoitteista ja aikataulusta. Siinä keskityttiin IPR-strategian kuvaamiseen sekä ennakkouutuustutkimuksen ja toiminnanvapausselvityksen tekemiseen.

– Myös yrityksen oma aktiivisuus on tärkeää, Pirhonen muistuttaa.

– Me muun muassa kommentoimme Kolsterin hakuja ja aineistoja sen perusteella, miten ne suhtautuvat omaan teknologiaamme.

Toteutussuunnitelma meni hyväksyttäväksi ELY-keskukseen – ja päätös tuli kahden päivän kuluttua.

– Meille oli varattu viisi päivää konsultointiapua, mutta huomasimme tarvitsevamme kaksi lisäpäivää.  Teimme jatkohakemuksen ELY-keskuksen nettipalvelussa ja päätös tuli sähköpostiin kolmessa tunnissa.

Lopputulema oli, että Kolster ehdotti tutkimuksen kohteena olevan keksinnön suojaamista patentilla tai hyödyllisyysmallilla ja totesi, että sille voidaan hakea Eurooppapatenttia.

Jo aiemmin Tekes oli noteerannut yrityksen innovatiivisen liikeidean ja myöntänyt sille avustuksen kansainvälisen kasvun suunnitteluun.

– Yhteistyö Tekesinkin kanssa on sujunut erinomaisesti: aivan loistavaa asennetta ja halukkuutta luoda yrityksille – myös tällaiselle pienelle start-upille – menestymisen mahdollisuuksia, Pirhonen kiittää.

Kyberturvaa maksuliikenteeseen…

Avalosys tähtää globaaleille markkinoille. Selvää oli, että patentti haettiin heti Eurooppa-tasolle, toimitaanhan jo nyt SEPAssa, yhtenäisellä euroalueella. Mitä uutta Avalosys sitten tietoturvamarkkinoille tuo?

– Kyberrikollisuuden riskit kasvavat, kyberrikollisuuden arvioidaan olevan yksi yleisimmistä petoksen keinoista, jotka vaikuttavat liiketoimintaan lähivuosina. Maksuliikenneprosessi on jäänyt kyberturvan sokeaan pisteeseen, Pirhonen arvioi.

Hänen mielestään yrityksissä pitäisi nykyistä enemmän ihan hallitustasolla havahtua siihen, että suojaamattoman tiedon käsittely yrityksen sisäverkossa on todellinen tietoturvariski.

– Aineiston manipulointi manuaalisesti tai haittaohjelmilla tapahtuu sekunnin murto-osassa, eikä sitä voida havaita perinteisen käsittelyprosessin ohessa. On aika laittaa asiat kuntoon ja kartoittaa yrityksen maksamisen prosessiin liittyvät tietoturvariskit.

… tehokkaasti reaaliajassa

Avalosysin vastaus riskien torjuntaan on Avalo Connect -sovellus, jonka avulla nykyisiä manuaalisia työprosesseja voidaan automatisoida turvallisesti ja tehokkaasti.

– Yhteys yrityksen ja pankin välillä on suojattu, mutta meiltä saa turvan myös yrityksen sisäverkkoon. Turvallisuus on edellytys, että prosessit ylipäätään voidaan automatisoida.  Ohjelmistomme suojaa kaikkien järjestelmien tuottamat maksuaineistot reaaliaikaisesti, olemassa olevia järjestelmiä muuttamatta.

Kun patenttihakemus nyt on jätetty, Avalosysin tuotteella on suoja ja sitä voidaan vapaasti markkinoida ja myydä. Pilotoitu, tuotannossa ja käytössä se jo onkin. Ohjelmisto turvaa nyt ensin maksuliikennettä, mutta sitä voidaan skaalata ja soveltaa myös muualla, vaikkapa terveydenhuollossa.

– Tähtäämme kasvuun. Valmistaudumme nyt hakemaan rahoitusta tuotteiden ja myynnin kehittämiseen. Varmasti käännymme ELY-keskuksen puoleen tässäkin asiassa.

Kehittämisen portaat ovat tuttuja Avalosysin toimitusjohtajalle Antti Pirhoselle. ELY-keskuksen kehittämispalveluiden ja asiantuntijoiden avun ansiosta yritys päätti hakea maksuliikenteen kyberturvallisuuteen liittyvälle ohjelmistolleen patenttia. Seuraavaksi tähdätään kasvuun.

 – ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluista saatu apu helpotti patentointia koskevaa päätöksentekoa, antoi eväitä tehdä järkeviä päätöksiä kansainvälisen liiketoiminnan suojaamiseksi, sanoo Avalosysin toimitusjohtaja Antti Pirhonen.

www.avalosys.fi


 

Teksti ja kuvat: Annikaisa Knuutila, Hybridiviestintä Effet Oy
 


Alueellista tietoa