Tiedotteet 2019

Sinileväseuranta loppuu ensi viikolla - leviä normaalia enemmän (Pirkanmaa)

Sinilevien määrä on selvästi runsastunut Pirkanmaalla viime viikosta. Viikolla 38 havaittiin runsaasti sinilevää neljällä havaintopaikalla: Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemen rannassa ja Vesilahden kirkonkylän rannassa, Sastamalan Liekovedessä sekä Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla Valkeakoskella. Vähän sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokialla Kulovedessä Naarlahdella, Sastamalan Houhajärvessä, Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella, Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa sekä Pyhäjärvessä Pirkkalan Kranstolpan uimarannalla ja Nokian Maatialanlahdella sekä Halkoniemen uimarannassa.

Lisäksi sinileväesiintymistä on kirjattu viikon aikana yleisöhavaintoja Järviwikiin Akaan Jalannista.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän. Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, sillä vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.  Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.
Valtakunnallinen leväseuranta loppuu ensi viikolla. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi toimittaa myös omia havaintojaan.

Lue lisää

www.jarviwiki.fi/wiki

Lisätietoja

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen@ely-keskus.fi


Päivitetty