Tiedotteet 2019

Sinileväkausi jatkuu niin sisävesillä kuin merialueillakin (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluneella viikolla sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt Lounais-Suomen sisävesialueilla ja paikoin havainnot ovat runsastuneet. Selkämeren havaintopaikoilla sinilevän määrä on vähentynyt, mutta sinilevää kuitenkin on edelleen merialueella. Saaristomerellä sinilevän määrä on puolestaan tällä viikolla vähentynyt.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Rauman Otanlahdella, Uudenkaupungin Iso Marjakarilla sekä Nauvon Seilissä. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikiin on kirjattu hieman sinilevää Turun Ispoisten Uimarannalla ja Kakskerran eteläpuoleisella Vapparilla sekä erittäin runsaasti sinilevää Rymättylän Suikkilanlahdella.

Sisävesien vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Säkylän Pyhäjärven Kauttualla, Köyliönjärven Yttilän Ottassa ja Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä. Runsaasti sinilevää on havaittu Kiskon Kirkkojärven sekä Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla. Varsinais-Suomen ELY-keskukselle on tehty kuluvalla viikolla ilmoitus runsaasta sinilevähavainnosta Köyliönjärvellä, missä vesi on ollut sameana sinilevästä ja tyynellä säällä järven pinnalle on muodostunut pintakukintoja.

Sinileväkausi ei ole vielä ohi. Näin ollen on edelleen syytä muistaa olla varovainen sinileväpitoisen veden kanssa. Sinilevän myrkyllisyyttä ei voi päätellä sen ulkonäöstä. Näin ollen vettä, jossa on silminnähden sinilevää ei tule käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoista, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel           0295 022 879


Päivitetty