Tiedotteet 2019

Sinilevää paikoitellen Pohjois-Karjalassa

Valtakunnallinen leväseuranta on käynnissä Pohjois-Karjalassa; meneillään on jo 22. kesä. Leväseurantaa tehdään yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Koulutetut havainnoitsijat tekevät vakiokohteissa silmämääräiset havainnot tiistaisin tai keskiviikkoisin 3.6.–28.9.2019 välisenä aikana. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoitteena on saada yleiskuva sisävesien sekä merialueen sinilevätilanteesta ja sen vaihtelusta.

Leväseurannan heinäkuun alun tulokset

Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee säännöllistä leväseurantaa yhdessä vapaaehtoisten havainnoitsijoiden kanssa 19 järvikohteessa. Heinäkuun alkupuoliskolla sinileviä havaittiin jonkin verran vakiohavainnoinnin seurantapaikoilla. Tällä viikolla sinilevää oli runsaasti Ilomantsinjärven uimarannalla ja Oriveden Kyyrönniemessä (Järviwiki). Valtakunnallinen levähavainnointi kuvaa kyseisen paikan levätilannetta, eikä koko järven tai vesialueen tilannetta. Niiden lisäksi yksityishenkilöiden ilmoittamia levähavaintoja on viimeisen viikon aikana tullut runsaasti. Havaintoja on muun muassa Pieliseltä, Höytiäiseltä, Viinijärveltä, Puruvedeltä, Pyhäselältä ja Loitimon lähialueelta.

Alkukesän tuuliset säät pitivät pitkään sinilevien esiintymisen kurissa, mutta viikonloppuna alkanut lämmin ja tyyni sää on suosinut levälauttojen muodostumista. Loppuviikoksi on ennustettu lämmintä keliä, mikä voi myös lisätä levän määrää. Tuulet ja tyvenet voivat muuttaa levätilanteita nopeasti ja muuttuneet tuulen suunnat voivat painaa leviä myös alueille, joilla kukintoja ei juuri aiemmin ole havaittu. Vedessä, missä on selvästi sinilevää ei tule uida, sitä ei tule käyttää juomavetenä, pesuvetenä, syötävien kasvien kasteluvetenä, löylyvetenä tai muutoin eikä antaa eläimille.

Ilman ja veden lämpötilat ovat nousseet heinäkuun alkupuolelta. Keskiviikkona heinäkuun 24. päivä Pielisjoen lämpötila oli 19,2 °C ja Pielisessä Nurmeksessa 18,7°C.

Yksittäiset levähavainnot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta. Myös levänäytteitä voi toimittaa. Järviwiki.fi-palveluun voivat kaikki tallentaa havaintojaan järvien levätilanteesta, muiden järvikohtaisten havaintojen ohella. Järviwikin Havaintolähetti-verkkosovellus mahdollistaa havaintojen tallentamisen myös älypuhelimella myös paikan päällä.

Levätilanteesta tiedottaminen

Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) levätilannesivuille. Leväkatsaukset koko maan tilanteesta tehdään torstaisin, kesä−elokuussa, ymparisto.fi –verkkopalveluun:  www.ymparisto.fi/levatilanne. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee maakuntakohtaisen leväkatsauksen torstaisin joitakin kertoja seurannan aikana, kesä−syyskuussa:
www.ely-keskus.fi/web/ely/levatilanne (tarvittaessa sivun aluevalinnasta Pohjois-Karjala).

Lisätietoja

Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen, puh. 0295 026 114, minna.kukkonen(at)ely-keskus.fi
Henna Koivunen, puh. 0295 026 033, henna.koivunen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty