Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevätilanne rauhoittunut itäisellä Suomenlahdella ja sisävesillä (Kaakkois-Suomi)

Pitkän hellejakson jälkeen tuulet ovat sekoittaneet vesiä ja samalla havainnot sinilevistä ovat selkeästi vähentyneet. Kaakkois-Suomen rannikkovesillä sinilevää on havaittu paikoitellen vähäisinä määrinä sisä- ja ulkosaaristossa, jossa levää voi olla kertynyt saarten poukamiin. Avomerialueella levää oli alkuviikolla havaittavissa hyvin vähäisinä määrinä pintavedessä. Kaakkois-Suomen järvillä levätilanne on rauhoittunut eikä yleisöilmoituksiakaan ole enää tullut.

Viikoittaisista vakiohavaintopaikoista Iitin Sääksjärven usean viikon ajan jatkunut runsas-erittäin runsas sinileväkukinta näyttää toistaiseksi olevan ohi. Urajärvellä sinilevää oli havaittu edelleen vähäisiä määriä. Sinilevää on edellisviikkojen tapaan edelleen runsaasti veteen sekoittuneena Lappeenrannan Haapajärvellä. Muutoin Kaakkois-Suomen järvien levätilanne vaikuttaa rauhalliselta.

Kotkan - Haminan alueen rannikon uimarantojen havaintopaikoilta ei levää ole tällä viikolla havaittu, mutta ulompana, mm. Haapasaarten - Pitkäviirin alueella, sinilevähippuja oli edelleen silminnähden havaittavissa. Sinilevä on pääosin sekoittuneena syvempiin vesikerroksiin.

Vedet edelleen lämpimiä

Kaakkois-Suomen järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen 20-21 asteen tuntumassa. Matalissa, pienissä ja suojaisissa järvissä veden lämpötila voi paikallisesti olla pari astetta korkeampikin. Itäisen Suomenlahden rannikolla vesi on yleisesti noin 18-20 asteista, suojaisissa lahdissa mahdollisesti lämpimämpää.

Sinilevätilanteen seuranta jatkuu

Viikoittainen levätilanteen seuranta ja tiedotus jatkuvat syyskuun alkuun - tarvittaessa pidempäänkin. Sinilevätilanne tällä hetkellä näyttää rauhoittuneen, mutta on varsin yleistä, että loppukesällä on rehevillä vesillä esiintynyt runsaita sinileväkukintoja. Loppukesä ja alkusyksy voi siis vielä yllättää, mikäli olot muuttuvat sinilevien runsastumisen kannalta suotuisiksi. Vesien voimakas sekoittuminen ja sen jälkeen tyynet ja lämpimät säät voivat johtaa pintakukintojen muodostumiseen Suomenlahdella.

Järviwiki:

Lisätietoja:
Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa