Tiedotteet 2018

Ravinteiden kierrätyksen kärkihanketulokset esillä Framilla 10.12. (Pohjalaismaakunnat)

Ravinteet kiertoon, vesistöt kuntoon!

Kuinka ravinnekierrätyksestä synnytetään alueellista elinvoimaa ja hyötyä ympäristölle? Miten lannasta ja muista eloperäisistä sivuvirroista jalostetaan jätteen sijasta arvotuotteita? Ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeessa on kolmen vuoden aikana käynnistetty yhteensä yli sata toimenpidettä. Tule Framille 10.12. kuulemaan mitä on saatu aikaan!

Juha Sipilän hallitus on panostanut ravinteiden hyötykäytön tehostamiseen kärkihankkeiden kautta yli 30 miljoonaa euroa. Tavoitteena on vähentää vesistöjen rehevöitymistä, vahvistaa yhteiskunnan omavaraisuutta ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tuloskiertueella esitellään rahoitettujen hankkeiden tuloksia ja edistetään alueellista yhteistyötä.

Kärkihankerahoituksista potkua alueelliseen kiertotalouteen

Seinäjoen tulostapahtumassa teemoina ovat kierrätysravinteiden tuotteistus, lannan prosessoinnin tekniikat ja sivuvirtojen hyötykäyttö. Kärkihankerahoitukset ovat mahdollistaneet uusien ratkaisujen esiintuomisen. Pienten ja keskisuurten yritysten innovaatioita on rahoitettu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoimasta valtakunnallisesta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.

Seinäjoen seudulla Heikas Oy pilotoi kokeilurahoituksen avulla keskitettyä ratkaisua lannan ravinteiden ja energian hyödyntämiseen lannoitteina ja liikennepolttoaineena. Lapuan Peruna kehittää perunantuotannon sivuvirroista proteiinirehua ja luomulannoitteita. Oulussa Biometa Finland Oy testaa uudentyyppistä maatilakokoluokan biotuotelaitosta ja Rakeistus Oy yhteistyössä SFTechin kanssa tehokasta kierrätyslannoitteiden tuotantoa Demotehdas-konseptin avulla.

Tapaa tekijät henkilökohtaisesti

Framilla kuulet kokemuksia ja tarinoita hankkeiden takaa. Aihekohtaisissa keskusteluissa ja hanketorilla pääset tutustumaan tekijöihin henkilökohtaisesti.

"Hallituksen kärkihankerahoitukset ovat tuoneet runsaasti uusia mahdollisuuksia myös tänne Pohjanmaalle. Kestävän ruuantuotannon edistäminen vaatii laajaa yhteistyötä ja tekemistä on jatkossakin. Tule kuulemaan, mihin suuntaan ravinteiden kierrätyksessä ollaan menossa!", kehottaa Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman kehittämisasiantuntija Päivi Mäntymäki.

Aika: maanantai 10.12. klo 8.30-17
Paikka: Auditorio 1, Frami B, Kampusranta 9, 60320 Seinäjoki

Katso tarkempi ohjelma (ym.fi): https://bit.ly/2F8ziTM

Ilmoittautuminen 29.11. mennessä:

https://www.lyyti.fi/reg/Ravinteet_kiertoon__vesistot_kuntoon_karkihankekiertue_0550

Lisätietoa

Projektipäällikkö Arja Nykänen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, puh. 029 525 0053

Kehittämisasiantuntija Päivi Mäntymäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 631 

Koko tuloskiertueen aikataulu:

http://www.ym.fi/ravinteidenkierratys

 


Päivitetty