Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

METSO-ohjelman vapaaehtoinen suojelu etenee, vaikka tavoitteesta jäätiin (Kaakkois-Suomi)
 

Kaakkois-Suomeen perustettiin 245 hehtaaria uusia METSO-ohjelman mukaisia metsiensuojelualueita vuonna 2017. ELY-keskus teki metsänomistajien hakemuksesta 31 suojelupäätöstä, joista 27 oli yksityisiä luonnonsuojelualueita, kolme aluetta ostettiin valtiolle suojelutarkoituksiin ja lisäksi tehtiin yksi 20 vuoden määräaikainen suojelupäätös. Metsänomistajille maksettiin korvauksia metsiensuojelusta 1,8 miljoonaa euroa. Tavoitteena vuonna 2017 oli suojella 400 hehtaaria metsiä, tavoitteesta saavutettiin 60 %.

Vuonna 2017 suojelluista METSO-kohteista yli puolet oli kangasmetsiä. Lisäksi suojeltiin lehtoja, soita, tulvametsiä ja metsäisiä kallioita. Pienin suojeltu kohde oli pinta-alaltaan reilun hehtaarin, suurin 25 hehtaaria ja kaikkien kohteiden keskiarvo 7,8 hehtaaria. Kymenlaaksosta suojeltiin 15 kohdetta (142 hehtaaria) ja Etelä-Karjalasta 16 kohdetta (103 hehtaaria).

Vuonna 2008 alkaneen METSO-ohjelman tavoitteena Kaakkois-Suomessa on 6800 hehtaaria uusia pysyvästi suojeltuja metsiensuojelualueita vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteesta on nyt saavutettu 3300 hehtaaria. Vuonna 2018 tavoitteena on 450 hehtaaria.

Kaakkois-Suomessa metsiensuojeluaste on hyvin alhainen, vain noin 3 % metsä- ja kitumaan pinta-alasta on suojeltu. Kaakkois-Suomi kuuluukin ympäristöministeriön nimeämiin metsiensuojelun painopistealueisiin. Painopistealueille suunnataan resursseja, joten suojelusta maksettaviin korvauksiin on täällä riittävästi määrärahoja. Sen sijaan metsiensuojelukohteista on pulaa. METSO-ohjelma perustuu vapaaehtoiseen suojeluun, jossa metsänomistajat voivat tarjota metsiään suojeluun. Suojelusta maksetaan täysi korvaus, joka on yksityiselle metsänomistajalle verovapaata tuloa.

Hyvin hoidettuja talousmetsiä lukuun ottamatta METSO-metsiensuojeluun soveltuvat hyvin monenlaiset metsät ja suot. Suojeltavan alueen ei tarvitse olla täysin luonnontilainen mutta suojeluarvoa lisäävät muun muassa lahopuun määrä, puuston ikä sekä lehtipuusto. Erityistä lisäarvoa alueelle tuo suuri koko, monipuolisuus tai sijainti suojelualueen lähellä.

Lisätietoja:

Diplomi-insinööri Paula Mattila, [email protected], puh. 0295 029 258

www.metsonpolku.fi
Ympäristöministeriön tiedote 21.2.2018

 


Alueellista tietoa