Tiedotteet 2018

Kyrönjoella alaosalla on asuinrakennuksia kastumisvaarassa ja asukkaita kehotetaan suojaamaan kiinteistöjään (Pohjalaismaakunnat)

19.4. klo 11.40

Aamuyön aikana Merikaarron ja Vähänkyrön väliset jääpadot lähtivät liikkeelle ja muodostivat noin kilometrin mittaisen jääpadon Skatilan yläpuolelle. Skatilan sillan kohdalla on kaivinkoneella pyritty tekemään vedelle virtausaukkoa ja tarvittaessa koneella voidaan särkeä isompia jäälauttoja. Jääpatojen vaikutuksesta Kyrönjoen alaosalla sekä Kyrönjoen ja Laihianjoen välisellä alueella on useita asuinrakennuksia uhattuna.

Pelastuslaitos ja ELY-keskus kehottaa asukkaita suojaamaan kiinteistöjään omatoimisesti suurempien tulvavahinkojen välttämiseksi. Alueen asukkaiden on syytä varautua nopeasti nouseviin vesipintoihin ja varoa teitä, joiden yli virtaa tulvavesiä. Keskiviikkoaamuna ainakin Merikaarrontie (tie 717), Staversbyvägen (17743 välillä Skatila – Kolkki) ja Skatilan silta olivat suljettuna liikenteeltä.

Kyrönjoen vesipinta on jo niin korkealla, että joen vedet virtaavat osittain Laihianjoen suuntaan. Martoinen – Tuovila -alueelle näyttää muodostuvan jokien yhteinen tulva-alue, jossa tulvavedet vähitellen alkavat uhata osa alueen rakennuksista. Edellisen kerran Kyrönjoen vedet täyttivät tämän ns. bifurkaatioalueen keväällä 2013.

Kurikassa Närpiönjoen alueella ns. Lintuluoman kanavassa ollut jääpato saatiin purettua kaivinkonetyönä keskiviikkona illansuussa. Jääpato ei enää uhkaa Kurikan ja Jurvan välistä maantietä nro 689.

Vimpelissä Savonjoen jääpato liikehti useaan otteeseen keskiviikon aikana. Jääpadon yläpää oli Saarikentän kohdalla ja kokonaispituus oli noin puoli kilometriä. Saarikenttää suojaavien alavimpien penkereiden yläreunaan oli matkaa n. 0,2 m, mutta välitöntä uhkaa kentän kastumiselle ei ollut.

Lisätietoja:

  • Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
  • Ryhmäpäällikkö Tommi Mäki, puh. 0295 027 882
  • Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh.  0295 027 919

Päivitetty