Tiedotteet 2018

TULVATIEDOTE
Jokien virtaamat kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla, jääpatotulvat mahdollisia (Pohjois-Pohjanmaa)

Sään lämpenemisen myötä lumen sulaminen on käynnistynyt ja valunnat vesistöön ovat kasvamassa. Maakunnan eteläosan joissa Lestijoelta Kalajoelle, Pyhäjoelle, Siikajoelle ja Temmesjoelle saakka virtaamat kasvavat ennusteiden mukaan niin suuriksi, että jäät lähtevät liikkeelle viikon lopulla. Jäät voivat liikkuessaan muodostaa patoja etenkin jokien suvantokohtiin. Jääpatojen vuoksi tulvavesi voi nousta nopeasti ranta-alueille ja aiheuttaa vaaraa tai haittaa.

Viikonlopulle ennustettu viilenevä sää hillitsee lumen sulamista koko maakunnassa ja virtaaman kasvu taittuu maakunnan eteläosan joissa ensi viikolla. Vesitulvahuipun ajankohtaa ja suuruutta on tässä vaiheessa vaikea arvioida, koska viilenevä sää vaikuttaa niin voimakkaasti jokien virtaamaan.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus varoittaa jokivarsilla liikkujia jäiden liikkeistä ja mahdollisista jääpatojen aiheuttamista paikallisista korkeista vedenkorkeuksista.

Lisätietoja:

Vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 430 (kokonaistilanne)

Vesitalousasiantuntija Heli Harjula, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 434 (Siikajoki ja pohjoisemmat joet)

Vesitalousasiantuntija Timo Hampinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 050 396 3006 (Pyhäjoki, Kalajoki ja eteläisemmät joet)

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen, p. 0295 038 341 (operatiiviset tulvantorjuntatoimenpiteet, esim. jääsahaukset)

 


Päivitetty