Tiedotteet 2017

Vuoden 2017 ympäristötietoisuuspalkinto Pohjois-Pohjanmaan metsille ja soille (Pohjois-Pohjanmaa)

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja ympäristötietoisuus yhteistyöryhmä PYRY on myöntänyt vuoden 2017 ympäristötietoisuuspalkinnon Pohjois-Pohjanmaan kaikille metsille ja soille. Toivotamme tervettä monimuotoisuutta ja pitkää ikää palkituille sekä niiden lumoaville asukkaille!

Luonto liikuttaa on Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuustyön vuositeema 2017

Liikumme ja liikutumme monenlaisessa luonnossa, mutta erityisasemassa ovat monimuotoiset metsämme, sekä suot. Metsissä ja soilla marjastamme, sienestämme, metsästämme, hiihdämme, ulkoilemme, moottorikelkkailemme, suunnistamme, retkeilemme, maastopyöräilemme, ulkoilutamme koiriamme, ratsastamme, leikimme ja syömme eväitämme maisemasta rauhoittuen. Lukemattomat ovat sukupolvet jotka ovat jo ennen meitä saaneet toimeentulonsa metsästä. Ilman metsää, suota ja kuokkaa, emme olisi sellaisia kuin olemme.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna luonto on nostettu kunniapaikalle

Suomesta tuli maailman ensimmäinen maa, jossa luonnolle on oma liputuspäivänsä. Luonnon vahva esilläolo Suomen satavuotisjuhlinnassa on saanut kansainvälistä huomiota ja herättänyt kiinnostusta luontomatkailuun Suomessa. Suuntaus on selvä: suomalaiset haluavat luontoon, samoin kansainväliset matkailijat. Kruununa vuoden luontotapahtumista voidaan pitää Hossan itsenäisyyden juhlavuoden kansallispuiston perustamista Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kuntiin.

Suomi 100 -luonnonsuojelualueiden perustaminen

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi avattiin Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanja, jossa maanomistaja voi perustaa omalle maalleen suojelualueen. Alue voi olla metsää tai suota. Valtio sitoutuu kampanjaan vastaavalla suojelupanoksella. Suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta perustamalla luonnonsuojelulain mukainen yksityinen luonnonsuojelualue. "Pohjois-Pohjanmaalla suojelupäätöksiä on tehty pinta-alallisesti Suomessa eniten, kiitos mm. Utajärven kunnan merkittävälle panokselle" Eero Melantie ELY-keskuksesta toteaa ja lisää, että kampanja on käynnissä vuoden 2017 loppuun saakka, joten vielä ehtii osallistumaan metsä- tai suoluonnon suojeluun.

Lisätietoja

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jonas Liimatta, p. 0295 038 494
luonto ja alueidenkäyttöpäällikkö Eero Melantie, p. 0295 038 377 (suojelualueet)

Metsähallitus, Luontopalvelut:
erikoissuunnittelija Riitta Nykänen, p. 040 755 3757 (luonnon monimuotoisuus, ympäristökasvatus)

Ympäristötietoisuuspalkinnon tarkoituksena on huomioida ja edistää ympäristömyönteistä toimintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuus -yhteistyöryhmä PYRY myöntää palkinnon yhdessä ELY-keskuksen kanssa ympäristön ja ihmisten eteen tehdystä työstä. Tunnustuksella nostetaan esiin hyviä käytäntöjä ja ansiokasta työtä tekeviä tahoja. Ympäristötietoisuuspalkinto jaetaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä.

Pohjois-Pohjanmaan Ympäristötietoisuus -yhteistyöryhmä on toiminut jo 20 vuotta. Kuluvana vuonna toimintaa koordinoi Metsähallitus, luontopalvelut teemalla Luonto liikuttaa. Vuoden 2018 koordinoijaksi saadaan ProAgria ja teema tulee liittymään vieraslajeihin ja niiden hävittämiseen maakuntamme alueella.

Löydät PYRYn facebookista nimellä Pohjois-Pohjanmaan ympäristötoimijat.

Lisätietoja:
PYRYn toiminnasta vastaava, Saara Pouta, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 040 8250 266, saara.pouta(at)ely-keskus.fi


Päivitetty