Tiedotteet 2017

Upeita lahjoja 100-vuotiaalle Suomelle (Pohjois-Pohjanmaa)

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on tähän mennessä perustanut yhdeksän uutta yksityistä luonnonsuojelualuetta osana Luontolahjani 100-vuotiaalle -kampanjaa. Perustettujen luonnonsuojelualueiden yhteispinta-ala on noin 523 hehtaaria. Lisäksi hakemuksia suojelualueen perustamisista on tällä hetkellä sisällä kolme kappaletta, joiden yhteispinta-ala on noin 310 hehtaaria.

Luontolahjana annettuja suojelualueita on perustettu Kuusamoon, Utajärvelle, Siikajoelle, Kalajoelle, Muhokselle ja Pudasjärvelle. Pienin perustettu alue on 2,2 hehtaaria ja suurin noin 170 hehtaaria. Yksi juuri tullut hakemus on pinta-alaltaan lähes 270 hehtaaria. Kampanjaan voi osallistua vielä tämän vuoden loppuun.

Luontolahjani satavuotiaalle on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Maanomistajia kutsutaan perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Valtio osallistuu kampanjaan suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan, mikä kaksinkertaistaa kampanjassa suojellun pinta-alan. Juhlavuoden kampanjan kautta niin yksityishenkilöt, yritykset, kunnat, seurakunnat, säätiöt ja yhdistykset voivat antaa oman lahjansa satavuotiaalle Suomelle.

Kampanjassa suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta. Suojeltava alue voi olla esimerkiksi erityisen luonnonkaunis, sillä voi elää tai olla harvinainen eliölaji, alueella on erikoinen luonnonmuodostuma tai sen suojelu voidaan katsoa muusta syystä luonnon monimuotoisuuden tai kauneuden säilyttämisen kannalta tarpeelliseksi.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Teppo Syrjälä, p. 0295 038 422
Yksikön päällikkö Eero Melantie, p. 0295 038 377

 


Valokuvia Utajärven kunnan luontolahjalta Muhoksen Kivisuolta. Valokuvat Ari-Pekka Auvinen.


Päivitetty