Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Kevättulva jo käynnissä Uudellamaalla

Ajankohtaan nähden erityisen lämmin sää on käynnistänyt kevättulvan Uudenmaan vesistöissä. Sunnuntaina lämpötila nousi reilusti nollan yläpuolelle, joten lumen sulaminen kiihtyi entisestään ja jokien vedenpinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun. Valuma-alueiden yläosilla lunta voi olla vielä paikoin useita senttimetrejä. Lämpötilan ennustetaan pysyvän alkuviikon aikana etenkin päiväsaikaan reilusti plussan puolella, ja siksi virtaamien ennustetaan kasvavan edelleen.

Vesitilanne on ajankohtaan nähden poikkeuksellinen, mutta aiempien vuosien varsinaisiin kevättulviin nähden kuitenkin maltillinen. Vantaanjoen Vantaankoskella virtaama ylitti maanantaiaamuna 60 m3/s, kun se vielä sunnuntaiaamuna oli 45 m3/s. Tavanomaisella kevättulvalla virtaama on samalla paikalla n. 90 m3/s. Vastaavasti Keravanjoella Hanalassa virtaama ylitti maanantaina 20 m3/s, kun keskimääräinen vuosimaksimi on 28 m3/s.

Vantaanjoen lisäksi virtaamat ovat pariin vuoteen korkeimmillaan myös muissa Uudenmaan joissa. Porvoonjoen Vakkolassa virtaama oli maanantaiaamuna 53 m3/s (keskimääräinen vuosimaksimi MHQ 82 m3/s) ja Koskenkylänjoen Niinikoskella 31 m3/s (MHQ 41 m3/s). Länsi-Uudellamaalla Nummenjoen Pirkkulan havaintopaikalla virtaama oli 18 m3/s, mikä on jo lähes keskimääräisen vuosimaksimin tasolla.

Tulvavesi on levinnyt alaville peltoalueille ainakin läntisellä Uudellamaalla Vanjoen ja Nummenjoen varsilla. Uudenmaan ELY-keskuksen tietoon ei ole kuitenkaan tullut tulvasta aiheutuneita vahinkoja.

Järvien vedenpinnat ovat paikoin huomattavasti ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeammalla, kuitenkin kevättulvia selkeästi alhaisemmalla tasolla. Tuusulanjärvellä vedenpinta on tällä hetkellä n. 25 cm ajankohdan keskimääräistä arvoa ylempänä, mutta keskimääräiseen vuosimaksimiin verrattuna n. 10 cm alempana. Bodominjärvellä ollaan n. 15 cm normaalia kevättulvaa alemmalla tasolla. Karjaanjoen valuma-alueella säännösteltyjen Hiidenveden ja Lohjanjärven vedenkorkeudet ovat suurista juoksutuksista huolimatta noususuunnassa. Molempien järvien pinnat olivat kuitenkin maanantaina vielä n. 45 cm keskimääräistä kevättulvaa alempana. Järvien ranta-alueilla ei ole näillä näkymin odotettavissa erityisiä tulvavahinkoja.

Uudenmaan ELY-keskus seuraa tulvatilannetta.

 

Lisätietoja:
Olli Jaakonaho, olli.jaakonaho(at)ely-keskus.fi,  040 - 535 1424


Päivitetty