Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Lempäälän Pitkäkallion kiviaineksen otto-, kierrätyskiviaineksen käsittely- ja maankaatopaikka -hankkeiden YVA-menettely etenee (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on antanut lausuntonsa Destia Oy:n ja Toivosen Sora Oy:n toimittamasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jossa kuvaillaan suunnitteilla olevien Lempäälän Pitkäkallion kiviaineksen otto-, kierrätyskiviaineksen käsittely- ja maankaatopaikka -hankkeiden ympäristövaikutuksia.  

Arviointiohjelmassa on hyödynnetty hanketyypeille laadittuja ympäristö- ja arviointioppaita, ja niiden avulla arviointiohjelmassa on esitetty olennaisia asiakohtia.  Joitain arviointikriteerejä ja hankkeen yhteisvaikutuksia alueen liikenne- ja maankäyttösuunnitelmiin on kuitenkin kuvailtava tarkemmin, sillä hankealueet sijoittuvat Tampereen kaupunkiseudulla alueelle, johon kohdistuu erityisen voimakkaita kehittämis- ja rakentamispaineita lähitulevaisuudessa ja varaumia kauemmaksi tulevaisuuteen.

Pirkanmaan ELY-keskus pitää myönteisenä, että hankkeesta vastaavat Destia Oy ja Toivosen Sora Oy ovat omaehtoisesti päätyneet hankkeissaan yhteiseen YVA-menettelyyn, vaikka kokonaisuudessaan kyse on kahdesta eri hankkeesta.

Toiminta Pitkäkallion alueella laajenisi

Arvioidut hankkeet sijoittuvat Lempäälän Pitkäkallion alueelle 9 km Lempäälän keskustasta Pirkkalan suuntaan.  Destia Oy suunnittelee nykyisen alueensa laajennusta pohjoiseen, ja laajennuksen jälkeen suunniteltavan hankealueen kokonaispinta-ala olisi 27,5 hehtaaria. Louhittavaa aluetta olisi noin 18 hehtaaria.  Toivosen Sora Oy suunnittelee kiviaineksen otto- ja myyntitoimintaa sekä puhtaan ylijäämämaan vastaanottoa noin 10 hehtaarin kokoisella alueella Destia Oy:n nykyisen alueen itäpuolella. Alueella olisi toimintaa noin 20-30 vuoden ajan. Kuljetusreitit alueelta menisivät Pirkkalantietä joko Lempäälän tai Pirkkalan suuntaan.  Hankkeiden mukainen toiminta alkaisi YVA-menettelyn päätyttyä ja sen jälkeen haettavien lupien voimaantulon jälkeen arvioilta vuonna 2015/2016.

Hankkeiden vaikutuksia tullaan arvioinnissa vertailemaan vaihtoehtoon, jossa Destia Oy:n toiminta jatkuisi entisellään voimassa olevien maa-aines- ja ympäristölupien mukaisesti.

Suunniteltava hanke liittyisi Tampereen kaupunkiseudun rakentamiseen

Destia Oy:n ja Toivosen Sora Oy:n hankkeiden tarkoituksena olisi lähialueiden teiden ja maarakennushankkeissa muodostuvan käyttökelpoisen materiaalin uusiokäyttö sekä ylijäämämaiden loppusijoitus. Lähialueella on Pirkanmaan maakuntakaavassa osoitettu valtakunnallisia ja seudullisia liikenneyhteyksiä (mm. moottoritien oikaisu Lempäälästä Pirkkalaan), joista ollaan laatimassa tarkentavia selvityksiä Pirkanmaan maakuntakaava 2040 varten. Hankkeet voisivat siten liittyä tierakentamiseen ja muuhun maanrakentamiseen Tampereen ns. läntisellä alueella Pirkkalassa ja Lempäälässä.  Läntisen oikoradan linjausta ja järjestelyratapihan siirtoa alueelle selvitetään osana maakuntakaavan 2040 laadintaa.

Läntisellä alueella on tai on suunnitteilla liikennehankkeiden lisäksi myös useita kiviaineksen otto- ja kierrätyshankkeita, ja toisaalta alueella on merkitystä seudullisena ekologisena viherkäytävänä. Ympäristövaikutusten arvioinnin tulee tuottaa tietoa, miten hanke muuttaisi lähiympäristöä, kuten asutuksen elinympäristöä ja alueen virkistyskäyttöä. Arviointien tulee tuottaa myös tietoa, miten hanketta olisi suunniteltava, jotta se olisi yhteen sovitettavissa läntisen alueen maankäytön muutoksiin ja Lempäälän tulevaan kaavoitukseen. Hankkeessa on arvioitavana olennaiset ympäristövaikutukset sekä alueen lähiympäristöön että laajemmin läntisellä alueella Lempäälässä ja Pirkkalassa.

Yhteisvaikutuksia tarkasteltava

Kiviaineksen ottoon ja käsittelyyn liittyvät hankkeet vaikuttavat tyypillisesti ilman hiukkaspitoisuuksiin ja laskeutuvaan hiekkapölyyn. Melun ja tärinän arviointikriteerejä tulee jatkossa täydentää. Arviointikriteerit kuvaavat häiriötä laajemmalla alueella, eivät vain suurimpia sallittuja haittoja. Myös näitä kriteerejä tulee käyttää kuvaamaan ympäristön nykytilan muuttumista.

Näiden tyypillisten vaikutusten yhteisvaikutuksia tulee arvioida hankkeen lähialueella tarkemmin ja yleispiirteisimmin etäämmällä.

Alueelle muualta tuotavan louheen ja Pitkäkallion arseenipitoisuudet sekä kierrätyskiviaineksen (betoni, tiili, jäte) haitta-aineiden ympäristöriskit pinta- ja pohjavesille ja niiden riskien hallinta tulee arvioida myös tilanteissa, joissa olisi kovia sateita ja sadejaksoja.

Hankkeeseen liittyy raskaan liikenteen kuljetuksia Lempäälän ja Pirkkalan kautta valtateille. Jatkossa tulisi tarkemmin esitellä ratkaisuja, joilla liikenteestä johtuvia haittoja estetään tai lievennetään.

Seuraavana vuorossa arviointiselostuksen laatiminen

Arviointiohjelma oli yleisön nähtävillä 24.9.–31.10.2014, ja hankkeista pidettiin yleisötilaisuus 20.10.2014. Arviointiohjelmasta saaduista lausunnoista ja annetuista mielipiteistä (8 kpl) on laadittu yhteenveto.

Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto YVA-ohjelmasta on yleisön nähtävillä vähintään kuukauden ajan Lempäälän palvelupisteessä, Tampereentie 8, Lempäälän pääkirjastossa, Lempäälän Aleksi 1 ja kirjastoauto Walle sekä Pirkanmaan ELY-keskuksessa, Yliopistonkatu 38, Tampere sekä internet-sivuilla www.ymparisto.fi/LempaalanPitkakallionYVA.

Hankkeiden YVA-menettely jatkuu siten, että hankkeesta vastaavat Destia Oy ja Toivosen Sora Oy kokoavat arviointiselostuksen, joka tulee laatia arviointiohjelman ja yhteysviranomaisen ohjelmasta antaman lausunnon perusteella.

Lisätietoja:


Alueellista tietoa