› Takaisin graafiseen esitykseen

Pakolaisten vastaanotto

Maahantuloon liittyvä vastaanotolla tarkoitetaan sekä pakolaisten, turvapaikanhakijoiden että tilapäistä suojelua saavien vastaanottoa. Suomessa pakolaisten vastaanoton koordinoinnista ja hallinnosta vastaa sisäasiainministeriö ja alueellisena toimijana ELY-keskukset.

ELY-keskukset:

  • Neuvovat ja ohjaavat kuntia sekä neuvottelevat ja sopivat niiden kanssa kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kuntalaisiksi. Kiintiöpakolaisten kuntiin osoittamisessa ELY-keskukset toimivat yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa.
  • Vastaavat laajamittaiseen maahantuloon varautumisesta.
  • Tekevät yhteistyötä muiden viranomaisten sekä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista ja majoittamista varten on vastaanottokeskusverkosto, jota ylläpitävät kunnat, valtio, järjestöt ja yksityiset toimijat. Vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijalle järjestetään peruspalvelut turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi. Turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnasta vastaa Maahanmuuttovirasto.

ELY-keskusten alueellisille sivuille voi siirtyä valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kohdasta halutun alueen. 

TIETOA ALUEELTA

Pakolaisten vastaanotto - Uusimaa

Uudenmaan ELY-keskus neuvottelee kuntien kanssa pakolaisten vastaanotosta sekä tekee vastaanottoon liittyvät sopimukset. Sopimuksissa sovitaan kunnan vastaanottamien pakolaisten määrästä ja heidän vastaanottoonsa liittyvistä korvauksista. Kansainvälistä suojelua saavat henkilöt voivat tulla Suomeen ja kuntalaiseksi  joko kiintiöpakolaisena tai saatuaan myönteisen oleskeluluvan turvapaikkaprosessin kautta. Uudenmaan ELY-keskuksen alueella toimii useita perheryhmäkoteja, jotka on tarkoitettu yksin alaikäisenä muuttaneille oleskeluluvan saaneille lapsille ja nuorille.

Yhteyshenkilöt:

  • Erikoissuunnittelija Minna Hirsova, 0295 021 109
  • Erikoissuunnittelija Satu Nila, 0295 021 083 (alaikäiset kansainvälistä suojelua saavat lapset ja nuoret)
  • Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio, 0295 021 160

Päivitetty

ALUEELLISET LINKIT

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.