› Takaisin graafiseen esitykseen

Markkinaehtoinen liikenne

Reittiliikennelupien myöntäminen on päättynyt ELY-keskuksissa 1.7.2018 alkaen.  

Liikennepalvelulaissa ei ole reittiliikennelupaa tai kutsujoukkoliikennelupaa koskevia säädöksiä ja käytännössä nämä luvat poistuivat liikennepalvelulain myötä. Reittiliikenneluvat jäävät liikennepalvelulain siirtymäsäännöksen (VII osa, 1 luku, 3 §) mukaan voimaan, mutta käytännössä niillä ei ole enää oikeudellista merkitystä. Reittiliikennelupien edellyttämät joukkoliikenneluvat katsotaan 1.7.2018 alkaen liikennepalvelulain mukaisiksi henkilöliikenneluviksi ja niihin sovelletaan liikennepalvelulain mukaisia säädöksiä.

Uutta markkinaehtoista liikennettä saa aloittaa liikennepalvelulain menettelyjen mukaisesti 1.7.2018 alkaen kaikille reiteille, joille ei ole vahvistettu PSA:n mukaista yksinoikeutta.

Liikennepalvelulain mukaan henkilöliikenteen kuljetuspalvelun tarjoajan on ilmoitettava säännöllisesti tarjottavan palvelun aloittamisesta, lopettamisesta ja olennaisista muutoksista (esim. reitin pysäkkeihin, vuoron aikatauluihin ja ajopäiväkalenteriin liittyen) Liikennevirastolle viimeistään 60 päivää ennen muutoksen voimaantuloa. Lue lisää täältä.

Laki ilmoitusvelvollisuuden osalta tuli voimaan 1.7.2018.  Tarkempia ohjeita muutostietojen ilmoittamisesta voi lukea Liikenneviraston liikenteenharjoittajille lähettämästä tiedotteesta.

Liikenneviraston 13.7.2018 päivittämässä ohjeistuksessa liikenteenharjoittajia pyydetään ilmoittamaan muutostiedot kaikissa tapauksissa sähköisellä lomakkeella NAP-palvelussa.

1.7.2018 alkaen asiakkaita pyydetään tarkistamaan linja-autojen markkinaehtoisen liikenteen, kuten kaukoliikenteen vuorotarjonta liikennöitsijältä tai muista reittiopaspalveluista, sillä ne eivät enää näy matka.fi-palvelussa.

TIETOA ALUEELTA

Markkinaehtoisen liikenteen muutoksia - Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala

(Pohjois-Savon ELY-keskus vastaa joukkoliikenneasioista myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla.)

Markkinaehtoisen reittiliikenteen muutoksia liikenteenharjoittajien ilmoitusten perusteella 1.1.2019 alkaen:

Tiedote 21.11.2018


Päivitetty