Kalastus Tenojoella

Tenojoen kalastuskausi alkaa uuden kalastussopimuksen myötä tästä vuodesta 1.6. alkaen ja matkailukalastuskausi 10.6. alkaen. Matkailukalastuksen luvanmyyntiä varten on kehitetty sähköinen luvanmyyntijärjestelmä. Lupia voi jatkossa ostaa sekä Suomesta että Norjasta kirjautumalla jommankumman maan sähköiseen lupakauppaan, joiden välille järjestetään suora linkki.

Varsinainen lupa tulostetaan lupapisteissä paikan päällä Tenojoella näyttämällä verkko-ostoksen yhteydessä saatu lupakoodi. Luvan tulostamisesta peritään kahden euron suuruinen palkkio. Luvan tulostuksen yhteydessä lupapisteessä varmistetaan myös Tenolla käytettävien kalastusvälineiden puhtaus.
 

Alle 16-vuotiaiden kalastus

Lapin ELY-keskuksen tietoon on tullut, että Norjan lupakaupasta alle 16-vuotias kalastaja voi saada ilmaisen kalastusluvan Tenojoelle. Olemme tarkistaneet asian maa- ja metsätalousministeriön kalastussääntöjä kirjoittaneelta lakimieheltä ja tällaisia ilmaisia lupia ei pitäisi nykyisen säännöstön mukaan olla mahdollista kirjoittaa, eikä siitä ei ole erikseen sovittu norjalaisten kanssa. Lapin ELY-keskuksen kanta on, että ne nuoret, jotka eivät vielä pysty itsenäisesti kalastamaan eivät tarvitse lupaa. Toisin sanoen nuoren pitää olla vanhempien mukana kalassa. Asia on lisätty sääntöjen takuukorjauslistalle ja toivottavasti käytäntö on ensi vuonna selkeämpi.

Tenoinfo-esitteestä löytyy kootusti tietoa kalastuksesta Tenolla. Esite löytyy oikeasta palstasta. Lisätietoja myös 28.4.2017 (pdf, 53 kt ) ja 5.5.2017 (pdf, 327 kt)  julkaistuissa tiedotteissa.
 
Tenojokivarresta tilan omistavat ulkopaikkakuntalaiset voivat varata kalastusluvan erityiskiintiöstä. Lue lisää tiedotteesta 10.5.2017 (pdf).

Lisätietoja:
Kalatalousasiantuntija Kare Koivisto, puh. 0295 037 067

Tenojoen paikallisluvat ja venerekisteröinti:
Ursula Waltari puh. 0295 037 047

Älä levitä lohiloista!

Ylä-Lapin vesistöjen alueelle tuotavien veneiden, kanoottien sekä kaikkien kalastusvälineiden- ja tarvikkeiden tulee olla täysin kuivia tai desinfioituja ennen niiden käyttämistä (MMM:n asetus 1376/2004). Desinfiointiasemia tulee käyttää aina, jos on vähänkin epäilystä veneiden tai välineiden, esimerkiksi kahluuhousujen tai haavien puhtaudesta.

Gyrodactylus salaris on noin 0,5 mm:n pituinen lohen iholla elävä loinen, jota ei voi havaita paljain silmin. Loista tavataan yleisesti Itämereen laskevissa joissa, missä sen ei ole todettu aiheuttavan lohenpoikasille kuolleisuutta. Atlanttiin laskevien jokien lohikannoilla ei ole vastustuskykyä loisen lisääntymistä vastaan. Loinen onkin aiheuttanut lohen jokipoikasten kuolleisuutta lähes 40 joessa Norjassa. Tarkempaa tietoa loisesta ja sen torjunnasta on Tenoinfo -esitteessä ja Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) sivuilla.

Desinfiointipisteet

Inarin kalasataman kalastusvälineiden desinfiointipiste on avoinna ajalla 19.6. - 4.8.2017 arkipäivisin klo 10 - 18. Iltaisin ja viikonloppuisin Inarissa desinfiointia suorittaa myös Neste-huoltamo.

Lisäksi desinfiointi palveluita on saatavilla kaikissa Tenojoen lupapisteissä (löytyvät myös Teno-info esitteestä) sekä Ivalon SEO-huoltamolla ja Näätämöjokivarressa Sevetin baarissa ja porotila Sanilassa.

Tenojoen lupapisteet, joissa kaikissa desinfiointimahdollisuus:

 • Kalastajan Majatalo, Karigasniemi
 • Juha Lohi, Seitala  
 • Tenon Tunturituvat ky, Tanssijoki
 • Tenon Kalastus- ja Eräpalvelu, Yläköngäs
 • Lomakylä Valle, Utsjoki
 • Uulan Säästö, Utsjoki
 • Tenon Lohituvat, Niemelä
 • Pub Restaurant Rastigaisa, Utsjoki
 • Vetsituvat, Vetsikko
 • Vetsikon leirintämökit, Vetsikko
 • Tenon Lohiranta, Niittyranta
 • Nuorgamin Lomakeskus, Nuorgam

TIETOA ALUEELTA

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.
Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa