Web sisällön esitys

Palaa sivulle

Pyhtään lintuhoitola on toiminut luonnonvaraisten loukkaantuneiden lintujen hoitopaikkana yli 14 vuotta. Toimintaa alettiin suunnitella ympäristöministeriön toimeksiannosta vuoden 1998 maaliskuussa silloisen Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen toimesta ja avajaiset pidettiin samana vuonna 11. kesäkuuta.  Toiminta siirtyi vuoden 2010 alussa valtion aluehallintouudistuksen myötä silloin toimintansa aloittaneelle Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle. Uusi lehti kääntyi lintuhoitolan osalta jälleen vuoden 2013 alussa. Silloin vastuun hoitolan toiminnasta  otti Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ry, joka solmi marras­kuun  lopussa yhteistyösopimuksen ympäristöministeriön kanssa.

Sekä eläinsuojelu- että luonnonsuojelulain perusteella on sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista/rauhoitettua eläintä pyrittävä auttamaan. Pyhtään lintuhoitola syntyi aikoinaan tähän tarpeeseen ja se toimii osana loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoverkostoa.  Muita hoitopaikkoja ovat mm.                             Kuva Taina Ihaksi
Korkeasaaren eläintarha ja Heinolan lintuhoitola.

Keväällä 1998 Kaakkois-Suomen ympäristökeskus kunnosti Pyhtään kunnan kanssa Pyhtään Stockforsin vanhalta tehdasalueelta 580 neliömetrin tilat lintuhoitolaa varten.  Lintuhoitolan synnyn ja koko toimintavuosien keskeisin henkilö on Arto Hokkanen. Alkuaikoina hoitola toimi yksin Arton ylityötunteja laskemattoman työpanoksen voimin. Onneksi toimintaa pystyttiin vuosien varrella kehittämään ympäristöministeriön myöntämillä määrärahoilla siten, että saatiin palkattua Artolle myös lisävoimia. Viime vuosina mukana hoitotyössä on ollut Arton ohella puolipäiväinen lintuhoitaja ja nyt lintuhoitolan siirryttyä Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin vastuulle tästä puolipäiväisestä toimesta tuli lisääntyneen rahoituksen turvin kokopäiväinen. Kaksi kokopäiväistä tointa takaa inhimillisemmän työtaakan hoitajille, onhan paikalla oltava myös viikonloppuisin.

Loukkaantuneita lintuja tuodaan hoitoon ympäri Etelä-Suomea, pääasiassa kuitenkin Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueelta.

Hoidon tavoitteena on kuntouttaa linnut niin, että palautus takaisin luontoon onnistuu. Lajien kirjo hoitolassa on vuosien mittaan ollut hyvin laaja kattaen yli sata lintulajia. Yleisimmät hoidokkilajit ovat kalalokki, sinisorsa sekä molemmat joutsenlajit, kyhmy- ja laulujoutsen. Myös petolintuja tulee usein hoidettaviksi, niinpä varpushaukkoja, huuhkajia ja eri pöllölajeja majailee kaikenaikaa hoitolan häkeissä. Hoidossa on ollut myös harvinaisia toipilaita, kuten suula, pikkukiljukotka, maakotka, tunturikyyhky ja luhtakana.

                                                                   Kuva. Lintuhoitolan takuumies, Arto Hokkanen

Vaikka isäntäorganisaatio vaihtui 1.1.2013, toimipaikka ja henkilöstö pysyvät samoina. Myös entiset yhteystiedot pätevät yhä:
Pyhtään lintuhoitola:
Hiomonraitti, Harjuntie 49270 PYHTÄÄ
Hoitaja Arto Hokkanen  puh. (05) 343 3940 tai 040 518 8976

Lisätietoja:
Riku Rinnekangas puh. 045 1049 388
Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ry, toiminnanjohtaja

Pentti Välipakka puh. 0295 029 303
Kaakkois-Suomen ELY-keskus, luonnonsuojelupäällikkö