Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Vedenpinnat korkealla Uudenmaan joissa (Uudenmaan ELY-keskus)

Kulunut talvi on ollut viime talven tapaan keskimääräistä lämpimämpi. Vuorokauden keskilämpötila on pysytellyt viimeisen viikon ajan nollan yläpuolella, mikä on yhdessä samanaikaisen vesisateen kanssa kiihdyttänyt lumen sulamista. Tämän johdosta vedenpinnat ovat olleet paikoin voimakkaassa nousussa Uudenmaan vesistöissä. Lunta on edelleen etenkin valuma-alueiden yläosissa lähes tavanomainen määrä, kun taas rannikon läheisyydessä maa on jo paikoin kokonaan paljaana.

Vantaanjoen virtaama oli torstaina Helsingin Oulunkylässä n. 55 m3/s, kun ajankohdalle tyypillinen talvinen lukema on ollut 5-10 m3/s. Porvoonjoen Vakkolassa virtaama ylitti eilen 30 m3/s, kun se yleensä on talvisin n. 5 m3/s. Virtaamat ovat kuitenkin pääosin taittuneet laskuun. Ensi viikon alkuun ennustetut sateet voivat hidastaa laskua, mutta loppuviikolle ennustetun kylmenevän sään seurauksena lumen sulaminen pysähtyy. Läntisellä Uudellamaalla Nummenjoen Pirkkulassa virtaama on edelleen noususuunnassa, mutta se kääntynee laskuun viikonvaihteeseen mennessä.

Virtaamien kasvun seurauksena vettä voi nousta paikoin alavimmille pelloille, mutta varsinaista tulvariskiä ei ole näillä näkymin luvassa. Joet ovat pääosin jäättömiä, joten jääpatojen uhkaa ei ole.

Järvien vedenpinnat ovat pääosin hieman tavanomaista korkeammissa lukemissa. Mahdollisesti vielä jääpeitteisillä järvillä liikkumista on syytä välttää.


Lisätietoja:

  • Kari Rantakokko, kari.rantakokko(at)ely-keskus.fi, 0295 021 453
  • Olli Jaakonaho, olli.jaakonaho(at)ely-keskus.fi, 0295 021 398
     

 


Päivitetty