Tiedotteet 2019

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan (Keski-Suomi)

Keski-Suomessa siirrytään muun Suomen tapaan alennettuihin nopeusrajoituksiin tiistaina 29.10. Vaikka ajokelit saattavat säilyä vielä tovin aikaa etenkin päivisin hyvinä, on vuodenajalle tyypillinen pimeys liukkauden ohella yhtä tärkeä peruste nostaa kaasujalkaa.

Maanteillä nopeus on talviaikaan yleensä 80 km/t. Jyväskylässä 100 km/t jää moottoritiejaksoille Vaajakoskella, Kirrissä ja Keljossa. Muualla valtateillä 4 ja 9 voi keliolosuhteiden muutoin salliessa ajaa satasta yhteensä 65 kilometrin matkalla. Näiden kohteiden on arvioitu olevan joko rakenteellisesti tai liikenteellisesti riittävän turvallisia, jotta ne sallivat korkeamman nopeuden myös talvella ja pimeällä.  

Linkki Väylän karttaan talvinopeusrajoituksista: https://vayla.fi/tieverkko/talvihoito/talvinopeudet

Keski-Suomessa vuosi 2018 oli synkkä

Keski-Suomessa kuoli edellisenä vuonna 19 ja loukkaantui 311 henkilöä liikenteessä. Nuoret ovat selkeästi yliedustettuja onnettomuustilastoissa. Kuljettaja on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena noin kymmenessä prosentissa loukkaantumiseen tai kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa. Peura- ja kaurisonnettomuuksien määrä on lisäksi selvässä nousussa eläinkantojen kasvun myötä.

– Talvinopeusrajoituksiin siirryttäessä on syytä jokaisen muistaa, että ne ovat yhtä lailla pimeän vuodenajan vuoksi määriteltyjä. Määrittelyt perustuvat tilastoihin, eikä niillä ole mitään tekemistä ihmisten tahallisen matkanteon hidastamisen kanssa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen korostaa.

Liikenneturvan selvityksen mukaan vain reilut 50 % jalankulkijoista ja pyöräilijöistä käyttää heijastinta. Pimeään aikaan liikuttaessa heijastimen käyttö olisi kuitenkin erittäin tärkeää ja halpa henkivakuutus.

Lisätietoja:

Liikenneturvallisuusinsinööri
Anne-Maria Pesonen
p. 0295 024 709
Keski-Suomen ELY-keskus


Päivitetty