Tiedotteet 2018

Syyskuun vesitilanne (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa kaksi astetta tavanomaista korkeampi. Kuukauden alkupuolisko oli selvästi normaalia lämpimämpi, kun taas loppupuolisko oli tavanomaista kylmempi. Koko Suomessa on ollut viimeksi tavallista kylmempi syyskuu kymmenen vuotta sitten.

Syyskuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista sateisempi. Maakunnassa satoi syyskuun aikana keskimäärin 88 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm. Sateet ajoittuivat kuukauden 11.–15. päivän ja 26.-30. päivän väliselle ajalle. Tuolloin satoi alueesta riippuen 75–87 mm.   

Syyskuun päättyessä Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet vaihtelivat ajankohdan keskiarvojen molemmin puolin.
Pielisen vedenkorkeus laski syyskuun aikana 15 cm, kun elokuun lopussa ennuste näytti 5–10 cm laskua. Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 23 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Suomen ympäristökeskuksessa laaditun keskiennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus nousee 15 cm joulukuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen alkaisi loiva laskusuunta. Kaikki riippuu pitkälti sademääristä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laski 11 cm syyskuun aikana. Laskusuunnasta huolimatta syyskuun lopussa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitattuna 9 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laskee 10-15 cm joulukuun alkuun mennessä. Tuolloin Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus vastaa ajankohdan keskimääräistä korkeutta. 
Ruunaan vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 27 cm ja Viinijärvi 7 cm keskimääräistä alempana. Kajoonjärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 5 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Ilomantsin Kuuksenvaarassa 5 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 9 cm tavanomaista ylempänä.
Kontiolahden Jaamankankaan ja Jakokosken pohjavesiasemien mittaustuloksia ei ole vielä käytettävissä katsausta kirjoitettaessa.

Jokien keskivirtaamat olivat syyskuussa yleisesti ottaen tavanomaista pienempiä. Pielisjoessa vettä virtasi neljänneksen normaalia vähemmän. Lieksanjoen syyskuun virtaama oli kolmanneksen ja Koitajoen puolet tavanomaista pienempi.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan. Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 9,0 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 10,3 astetta. Lukemat 3.10. olivat vastaavasti Pielisjoella 8,4 astetta ja Pielisellä 9,7 astetta, jotka osoittavat pintaveden olevan vajaan asteen verran tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja
Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty