Tiedotteet 2018

Sinilevät ja koukkuvesikirput runsastuneet (Pohjois-Pohjanmaa)

Syyskuun ensimmäisellä viikolla levähavaintoja on tehty ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Tällä viikolla on havaittu kolmella vakituisessa seurannassa (28 havaintopaikkaa) olevalla havaintopaikalla hieman levää Pudasjärven Pintamojärven Pintamossa, Yli-Kitkan Isohiedanlahdella ja Reisjärven Salmensuun uimarannalla.  Haapaveden Iso Vatjusjärvellä on runsaasti sinilevää. Lisäksi ELY-keskukseen leväilmoituksia on tullut Kuusamon Torankijärvestä ja Kuusamojärven Haaposelän Rantasalmesta.

Perämeren rannikon vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevää koko kesänä, mutta kansalaiset ovat tallentaneet heinäkuun puolivälissä kansalaiset Järviwikiin havaintoja sinilevästä Oulun, Iin ja Raahen edustalta. Syyskuun alussa Iin Nybyn edustalla on havaittu hieman levää.

Pohjois-Pohjanmaalla kesä-elokuun levätilanne on ollut hellekesästä huolimatta pitkänajan jaksoon (1998-2017) verrattuna keskimääräistä parempi. Leväseurantakohteissa leväesiintymät ovat olleet yksittäisillä viikoilla, korkeintaan kolmella peräkkäisellä viikolla ja pitkäkestoisia leväesiintymiä ei toistaiseksi ole ollut. Vähäravinteisilla järvillä sinileväesiintymät häviävät yleensä nopeasti. Runsasravinteisimmilla järvillä runsas levän esiintyminen voi jatkua viikkoja. Levätilanne voi muuttua nopeastikin tuulten hajottaessa sinilevälauttoja ja kasatessa levää rannoille ja suojaisiin poukamiin.

Kahtena edellisenä vuonna eniten sinilevähavaintoja on tehty syyskuussa. Ilmastonmuutoksen myötä leväseurantaa onkin jatkettu syyskuun loppuun.

Koukkuvesikirput sotkeneet verkkoja Hailuodon ulkomerialueella

Hailuodon ulkomerialueella koukkuvesikirppujen massaesiintymä on sotkenut verkkoja elo-syyskuun vaihteessa. Aikaisemmin koukkuvesikirppua on esiintynyt Hailuodon korkeudella yksittäin, mutta lämpimän kesän johdosta tämä vieraslaji on runsastunut massaesiintymäksi, joka on ensimmäinen laatuaan näin pohjoisessa. Koukkuvesikirppuja on esiintynyt tänä kesänä etelämpänä Itämerellä ennätysmäärä.   Koukkuvesikirppu on isokokoinen planktonäyriäinen, joka likaa verkkoja takertuessaan pyydyksiin. Tätä murtovesilajia tavataan vain lämpimän veden aikaan loppukesällä ja syksyllä.  

Lisätietoja:

Biologi Mirja Heikkinen, mirja.heikkinen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 038 315

 


Päivitetty