Tiedotteet 2019

Sinilevähavaintojen määrä lisääntynyt Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla sinilevää on havaittu merialueilla laajalti Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläisellä puolella Saaristomerta sekä Airiston eteläosissa, joskin havaitut sinilevämäärät ovat pysyneet pääosin vähäisinä. Selkämeren rannikolla sinilevää on vaihtelevasti, mutta paikoin runsaastikin. Lounais-Suomen sisävesillä sinilevähavaintoja on alkanut esiintyä paikoin, mutta pääosin vedet ovat pysyneet kirkkaina. Helteisen ja tuulettomat sään voidaan odottaa edistävän pintakukintojen muodostumista Lounais-Suomen vesialueilla.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu hieman Paraisten Utössä, Kemiönsaaren Vänössä, Korppoon Korpoströmissä, Nauvon Seilissä, Kustavin Ströömissä sekä Paimionlahdella Harvaluodon uimarannalla. Runsaasti sinilevää on havaittu Seilin intensiiviasemalla Nauvossa ja Mynälahden Kärmäläisissä. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikiin on kirjattu useita vähäisiä sinilevähavaintoja Saaristomereltä, ja runsaasti sinilevää on havaittu Kustavin Horsholmissa, Korppoon Galtbyssä, Paraisten Granholmenissa, Kemiönsaaren Matildansalmessa sekä Örössä. Kansalaishavaintoina Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on viikonloppuna tehty ilmoitus runsaasta levähavainnosta Paraisten Aspössä. Selkämeren vakioseurannassa sinilevää on havaittu hieman Luvian Mustakarin ja runsaasti Uudenkaupungin Iso Marjakarin havaintopaikoilla. Järvi-meriwikiin on kirjattu kansalaishavaintoina hieman sinilevää Uudenkaupungin Pyhärannalla sekä erittäin runsaasti levää Luvian Kaarlenmaalla. Rauman Otanlahden vakiohavaintopaikalla vesi on ollut kuluvalla viikolla kirkasta.

Sisävesien vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu vähäisesti Siikaisten Valkjärvellä, Kokemäen Sääksjärvellä sekä Köyliönjärven Yttilän Ottassa. Salon Kiskon Kirkkojärven havaintopaikalla sinilevää on edelleen runsaasti. Järvi-meriwikiin on kuluvalla viikolla kirjattu kansalaishavaintoina hieman sinilevää Pyhäjärvellä Pöytyän Salonrannalla sekä runsaasti levää Kokemäen Sääksjärvellä. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on myös tehty kansalaishavaintoja vähäisestä sinilevämäärästä Pöytyän Elijärvellä sekä Ulvilan Joutsijärvellä.

Sinileväkukinta näkyy vedessä aluksi vihertävinä hippusina, jotka myöhemmin sopivissa olosuhteissa alkavat kasaantuessaan muodostamaan viiruja ja lauttoja. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru rihmoina tikkuun. Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vedessä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä uida eikä sitä tule käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä rajoittaa, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:
Harjoittelija Laura Laaksonen                            0295 022 530
Ylitarkastaja Heli Perttula                                   0295 022 925

 


Päivitetty